In 1993 kreeg het bekroonde kinderboek 'Een heel lief konijn' de Libris Woutertje Pieterse-prijs toegekend, waarvoor Lamberton de illustraties had gemaakt.
In 1993 kreeg het bekroonde kinderboek 'Een heel lief konijn' de Libris Woutertje Pieterse-prijs toegekend, waarvoor Lamberton de illustraties had gemaakt. Foto: Picasa / Historische Kring Bussum

Uit de historie: Jaap Lamberton Illustrator

Cultureel

Bussummer Jaap Lamberton (1946-1991) werkte gedurende zijn (helaas korte) leven als illustrator / tekenaar bij Marten Toonder Studio’s.

Jaap Lamberton was een geboren tekenaar. Hij tekende altijd: hij tekende nooit niet. Na zijn middelbare school reisde hij met een stapel tekeningen onder zijn arm samen met zijn moeder naar Marten Toonder in Amsterdam. Die zag wel wat in hem, maar adviseerde eerst naar de kunstacademie te gaan. Jaap meldde zich daar, studeerde er precies één dag en hield het toen voor gezien. De volgende dag stond hij weer bij Toonder op de stoep, die nam hem toen in dienst en zette hem op de stripafdeling aan het werk.

Opvallende verschijning

Bij Toonder ontwikkelde Lamberton zich niet alleen tot een gerenommeerd striptekenaar en illustrator, maar ook als kunstschilder en maker van commercials, zoals Loekie de Leeuw. Samen met anderen tekende hij aan de populaire strips van Tom Poes en Heer Olivier B. Bommel, waarvan Jaap zodra hij kon lezen alle strips in een plakboek verzamelde. Hij tekende ook aan het kleutertijdschrift Bobo en aan de jarenlang lopende, voornamelijk in regionale dagbladen gepubliceerde strip Panda. 

Jaap was veelzijdig en hij werkte razendsnel. Voor zijn omgeving was hij een wat stille bescheiden persoon; hij exposeerde zijn werk nooit. Zijn hele leven bleef hij wonen in het ouderlijk huis in Bussum. Hij was met zijn uitbundige ‘kraaiennestachtige’ haarbos wel een opvallende verschijning.

Atelier

In 1967 vestigde Toonder zijn studio’s in kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg, dat daarna naar het optrekje van Heer Bommel ‘Bommelstein’ werd genoemd. In die tijd verhuisde Marten Toonder naar Greystone In Ierland. Jaap bezocht hem daar één keer, dat was genoeg. De studio’s bleven tot in de jaren negentig gevestigd in Nederhorst. Lamberton bleef daar en in zijn eigen atelier in Bussum verder werken, totdat hij in 1991 op 45-jarige leeftijd in zijn atelier aan een hartaanval overleed.

Prijs voor ‘Een heel lief konijn’

In 1993 werd hem postuum de Libris Woutertje Pieterse-prijs (f. 10.000) toegekend voor zijn illustraties in het bekroonde kinderboek ‘Een heel lief konijn’, waarvoor Imme Dros de tekst had geschreven. Uit het juryrapport: ‘Door het werk van Jaap Lamberton is een even ongewone als bijzondere verbinding ontstaan tussen tekst en tekeningen (…)’. De naam van de prijs, die sinds 1988 jaarlijks werd toegekend aan het beste kinderboek is ontleend aan een roman van Multatuli waarin Woutertje als Amsterdams straatschoffie de hoofdrol vervult.

PS. Als herinnering aan de Toonder Studio’s en de Heer Bommel en Tom Poesstrips in vanuit het centrum van Nederhorst den Berg de Bommelsteinroute uitgezet, een wandeling van ca. 10 km die door de omliggende landerijen en langs de Vecht voert.

Bijdrage: Ben Koning (met dank aan Margreet de Leeuw)

Uit de krant