Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Vereniging Vrienden van het Gooi plaatst informatiezuil bij zandafgraving ‘t Mouwtje

Natuur en Milieu

BUSSUM - De Vereniging Vrienden van het Gooi (VVG) heeft zojuist - na samenspraak met de gemeente Gooise Meren - de eerste informatiezuil over zandwinning onthuld. Deze staat bovenaan de Huizerweg, ter hoogte van de rotonde, met weids uitzicht over het lager gelegen gebied.

‘t Mouwtje is hiervoor een uitgelezen plek, temeer omdat veel mensen dit park niet direct als zandafgraving herkennen. De overige borden zullen bij de zanderijen die eigendom zijn van het GNR worden geplaatst.

Project

De VVG heeft een tijdje geleden een speciaal project met een aantal activiteiten rond de zandafgravingen in ‘t Gooi georganiseerd. Daarvan is een fietstocht langs een aantal zanderijen ‘overgebleven’. Vervolgens ontstond het idee om langs deze fietstocht informatieborden te plaatsen. Er is een daartoe een aantal infozuilen van het GNR gekocht. 

Iconisch

’t Mouwtje kan een iconische plek in Bussum genoemd worden. Niet alleen vanwege de rust en schoonheid van het landschap, de aanwezigheid van oorlogsmonument en de kinderboerderij, maar vooral ook omdat de geschiedenis van Bussum ermee verbonden is. Voordat de geweldige expansie van Bussum in de 19de eeuw begon, was Bussum een klein gehucht, en de zanderijen waren voor de Bussumers van toen een belangrijke bron van inkomsten. ‘t Mouwtje is een duidelijk herkenbare zanderij, en vormt de zuidelijke grens van het ‘Complex Naarden’. Vanaf de 17de eeuw zijn grote gebieden rond de vesting Naarden afgezand om een vrij schootsveld te creëren. Grote delen van Bussum en Naarden zijn gebouwd in de voormalige zanderijen.

Koesteren

De charme van Bussum wordt deels bepaald door de vele hoogteverschillen, met het Bilderdijkpark en andere parken die liggen langs de zanderijsloten. Hans Metz voorzitter van de VVG: “De VVG strijdt voor het behoud van de van de bijzondere kwaliteiten van natuur en landschap in ‘t Gooi. Daar is ooit op zeer ruwe wijze mee omgegaan door delen van ‘t Gooi af te graven onder meer voor zandwinning. Daardoor zijn op tal van plekken boeiende nieuwe landschappen ontstaan. De paradox is dat de VVG ook deze nieuw ontstane landschappen koestert en onder de aandacht wil brengen van het publiek.”.

Bewust maken

De VVG wil de inwoners van het Gooi bewust maken van de bijzondere omgeving waar zij wonen. Door wandelingen met natuurgidsen te organiseren, maar ook door het uitgeven van publicaties en fototentoonstellingen. “Wij denken graag mee met overheden die lange termijn visies op het gebied van natuur- en landschapsbeheer ontwikkelen. Spanningsvelden tussen behoud natuur en recreatieve ontwikkelingen hebben onze aandacht. Daarnaast wil de VVG daadwerkelijk de natuur beschermen, speciaal in die situaties waar sprake is van aantasting van de natuur en zeker als het betreft het Natuurnetwerk Nederland.”

Uit de krant