V.l.n.r.: Kapper Hilke Bazen, Schipper Leon Oosterbroek en Barman Johan Smit.
V.l.n.r.: Kapper Hilke Bazen, Schipper Leon Oosterbroek en Barman Johan Smit. Foto:Marjon Lukje
filmpje

Docu-serie ‘Typisch Muiden’ is uniek portret over Muiden in coronatijd

Algemeen

MUIDEN - Het BNNVARA programma ‘Typisch’ volgt elke keer een andere plek in Nederland. Begin dit jaar begon de research voor de editie in Muiden. Dat kreeg een bijzondere wending toen in maart corona uitbrak in Nederland.

De komst van de nieuwbouwwijk De Krijgsman, waarmee het inwonersaantal van het vestingstadje flink vergroot wordt, was een van de redenen waarom de makers van het programma Muiden uitkozen om te portretteren. Toen corona begin maart aantrad, veranderde het leven van de inwoners drastisch. 

Voor cameraman Lysander was het mede daarom een unieke serie om te mogen maken. “De coronacrisis was een verrassing en dat maakt deze serie een hele bijzondere. Het is een portret van een gemeenschap midden in de corona epidemie en hoe een vestingstad zich daarin zich staande houdt. Dat is een van de thema’s die je in veel verhalen terug ziet komen. Iedereen zat in een heel belangrijk moment van hun leven.” Met het hart op de tong, zo omschrijft Lysander, stelde Muiden zich in een unieke tijd open voor de programmamakers om deze documentaire serie te maken.

Bekijk de eerste beelden hier:
Tekst loopt verder onder de video.

In de documentaire serie van twaalf afleveringen worden verschillende inwoners van Muiden gevolgd:

Barman Johan en stamgast Cor

Barman Johan vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in het café. Iedere zaterdagochtend schenkt hij de koffie in en ouwehoert hij met de oude Muiers zoals Cor. Als aan het begin van de coronacrisis de horeca dicht gaat, mist Cor zijn dagelijkse uitje naar de kroeg. Barman Johan loopt af en toe met een kopje koffie langs. Het ouwehoeren aan de toog maakt plaats voor ouwehoeren in de deuropening. Dat gaat prima, maar ze missen de kroeg wel.

Schipper Leon en Daniël

Schipper Leon is een geboren en getogen Muier, opgegroeid op het Muiderslot én ze is de eigenaar van een van de boten van de beroemde Hollandse Zeilvloot. Haar boot is haar passie, maar ook haar inkomen. Sinds de coronacrisis ligt de boot stil aan de wal en Leon ziet al haar inkomsten verdampen. Leon stort zich op het grondig opknappen van de boot en ontfermt zich over de dakloze Daniël. Maar hoe langer de coronacrisis duurt, hoe somberder de vooruitzichten worden.

Duivenmelker Teus en vrouw Martha

Teus (73) houdt wedstrijdduiven. Maar vanwege de coronacrisis wordt er tijdelijk niet gevlogen. Er zijn geen gezellige middagen met andere duivenhouders in het clubgebouw. Teus mist het. Maar met twee recente hartaanvallen en astma, kun je maar beter voorzichtig zijn. Toch blijft hij zijn jonge duiven trainen, voor wanneer er weer gevlogen mag worden. Ook zien we zijn vrouw Martha (71) de post bezorgen in Muiden.

Familie Ali

Twee jaar geleden ontvluchtte het gezin Ali de Syrische burgeroorlog. Muiden is hun nieuwe thuis. Delzin, Ismaeel en hun drie kinderen Torin (15) Mohammed (11) en Aziz (4) doen er alles aan om er een fijn thuis van te maken. Hoewel het leven in Nederland veilig is, blijft het gemis van hun familie en hun oude leven in Syrië altijd daar.

Kapper Hylke

Hylke werkte als kapper bij tv-programma’s en fotoshoots, en heeft nu haar eigen zaak in het oude centrum van Muiden. Haar naam prijkt trots op de gevel, en de zaak loopt als een tierelier. Ze staat op het punt uit te breiden als de coronacrisis roet in het eten gooit. Voor het eerst in haar leven kan ze 7 weken lang niet werken. In die tijd neemt ze een ingrijpend besluit.

Verder zien we het dagelijks leven van sluiswachter Wouter Wormhoudt, schapenboer Tom Pronk en een jong gezin dat net in de nieuwbouwwijk De Krijgsman is komen wonen.

Typisch Muiden is vanaf maandag 21 september iedere maandag t/m donderdag om 19.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.


Uit de krant