Het nieuwe ontwerp zou volgens omwonenden niet passen in de wijk.
Het nieuwe ontwerp zou volgens omwonenden niet passen in de wijk. Artist impression: gemeente Gooise Meren

Omwonenden vragen blokkade voor bouwplan voormalig gemeentehuis

Buurt / wijk

MUIDEN - De Raad van State (RvS) gaat op verzoek van omwonenden binnen twee weken beslissen of het bestemmingsplan voor nieuwbouw op de plek van het voormalige gemeentehuis in Muiden moet worden stilgelegd. De omwonenden willen met een geschorst bestemmingsplan voorkomen dat er snel een omgevingsvergunning voor de bouw kan worden verleend.

Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken wil niet wachten met de bouw totdat de RvS een definitief oordeel heeft gegeven over het plan. Dat zal over een zestal maanden gebeuren. “Daar gaan we niet op wachten”, meldde een woordvoerder van de woningcorporatie donderdag tijdens een spoedzitting bij de RvS. “We gaan een bouwaanvraag indienen”. Volgens hem zal dat binnen enkele weken het geval zijn. De aannemer staat al klaar en die kan niet een aantal maanden gaan stilzitten, aldus de woordvoerder.

Eigen risico

Schorst de RvS het plan niet, dan kan de voorbereiding van het plan voor 41 sociale huurappartementen dus snel beginnen. Maar de woningcorporatie die het project gaat realiseren, doet dat dan wel voor eigen risico, zolang de RvS het plan nog niet definitief heeft beoordeeld.

Verlies aan zonlicht

De omwonenden klagen vooral over verlies aan zonlicht, verlies aan uitzicht en aantasting van hun privacy. Het complex komt tot vlak achter hun tuinen te staan. Vanaf de galerij kan iedereen in hun tuinen kijken. Een van de omwonenden woont nu op een afstand van zeventien meter van het nog niet gesloopte gemeentehuis. “Ik krijg straks een hoge muur op tweeënhalve meter afstand. Mijn uitzicht is dan helemaal weg.” 

Vluchtige beoordeling

Opmerkelijk is dat de gemeente Gooise Meren geen onderzoek heeft gedaan naar het verlies aan zonlicht dat bij omliggende woningen gaat ontstaan. Een woordvoerder van de gemeente erkent dat. Er is volgens hem niet meer dan een vluchtige beoordeling uitgevoerd door de architect van het complex. Maar dat mag de naam van een echt onderzoek niet hebben.

Opzienbarend

De omwonenden hebben wél uitvoerig onderzoek laten doen naar hun verlies aan zonlicht door het nieuwe complex. Het resultaat daarvan is opzienbarend. Het verlies aan zonlicht zou oplopen tot 89 procent bij een woning in de omgeving. Alleen in de maanden juni en juli is er geen sprake van verlies aan zonlicht. 

Desondanks vindt de gemeente dit geen probleem. “Over het geheel genomen is er enige verslechtering”, zegt de gemeentewoordvoerder. Maar dat weegt niet op tegen het grote belang van sociale woningbouw. Vanwege dat grote belang willen de gemeente en de woningcorporatie ook niet spreken over verdere aanpassing van de hoogte van het complex. 

Trapsgewijze opbouw

De buurtbewoners zeggen niet tegen woningbouw te zijn. Maar met een trapsgewijze opbouw van het complex zouden de meeste problemen voor hen zijn opgelost. Dat zou dan wel betekenen dat er twee woningen minder gebouwd kunnen worden. Volgens de woningcorporatie wordt het project financieel dan niet meer haalbaar.

Uit de krant