Afbeelding
Partnerbijdrage

Subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen in Bussum

Advertorial

In regio Gooi en Vechtstreek wordt hard gewerkt aan de energietransitie. Dat houdt in dat onder andere alle Nederlandse huishoudens in 2050 van het aardgas af moeten zijn. Om dit te realiseren, is ook de hulp nodig van woningeigenaren. Zij moeten namelijk hun woning gaan verduurzamen. Om hen hierbij te helpen zijn er aantrekkelijke leningen en subsidies beschikbaar.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)

Om duurzaam te wonen, is het belangrijk dat eigenaren beginnen bij de isolatie van de woning. Dit zorgt namelijk direct voor energiebesparing en daarnaast wordt de woning klaar gemaakt om in de toekomst op een duurzamere manier te verwarmen. Een gemiddeld huishouden verbruikt 1600 kuub aardgas per jaar. Dit verbruik kan dalen tot 750 kuub als de woning goed geïsoleerd is. Op deze manier wordt er dus een stuk minder CO2 uitgestoten. Daarnaast wordt de energierekening van de bewoner een stuk lager. Als het dak van een woning geïsoleerd wordt, levert dit een besparing op van zo’n 500 euro per jaar.. Wie van plan is om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen kan hiervoor een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Deze subsidie loopt tot en met 31 december 202

Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE)

Vanaf 2050 mogen we geen aardgas meer gebruiken om woningen te verwarmen. Er moet dus een alternatief komen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de woning op een duurzame manier te verwarmen. Bijvoorbeeld met een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp, een warmtenet in de wijk (stadsverwarming), infraroodpanelen, pellet cv-ketel of biomassaketel op resthout. Voor een aantal van deze mogelijkheden kan men een tegemoetkoming krijgen. Ook deze regeling loopt tot en met 31 december 2020.

Energiebespaarlening

Veel energiebesparende maatregelen zijn vaak een flinke investering. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden voor eigenaren die niet voldoende spaargeld hebben. Zij kunnen beroep doen op verschillende leningen, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening. Mensen kunnen minimaal 25.000 euro lenen, tegen een vaste rente van 1,7 procent en een looptijd van tien jaar. Afhankelijk van hoeveel energie de bewoners verbruiken, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de Energiebespaarlening te dekken.

Geld lenen via de bank

Mensen die niet in aanmerking komen voor een Energiebespaarlening kunnen eventueel ook een persoonlijke lening bij de bank afsluiten. Er zijn verschillende banken die een persoonlijke lening aanbieden om de woning te kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld de groene lening van GreenLoans. Bij de Rabobank kunnen mensen een speciale duurzaamheidslening afsluiten. Ook de ING heeft een lening beschikbaar waarmee woningeigenaren energiebesparende maatregelen kunnen treffen. Tot slot is het bij sommige hypotheekverstrekkers ook mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek.


Uit de krant