Afbeelding
Foto:© Bob Awick

Eerste boek van Joke Werner (72) uit Bussum na ‘vijf olifantsdrachten’ klaar

Mensen

BUSSUM - Zo trots als een pauw is de Bussumse Joke Werner-van Slooten (72) op haar allereerste boek ‘Als de mantel niet meer past. De mantelzorger in het nauw’. Ze deed er bijna tien jaar over. 

“Tijdens de ‘dracht’ van het boek hadden wel vijf olifanten geboren kunnen worden”, sprak de geestelijk verzorger en pastoraal werker bij de Vrijzinnige Gemeente Bussum/Huizen tijdens de presentatie in de Majellakapel, waarbij ze het eerste exemplaar overhandigde aan ds. Jacomette de Blois. Aansluitend was er een coronaproof feestje - zonder hapjes, maar met verpakte koek - in de tuin aan de Iepenlaan.

Stage

Waarom het eerste exemplaar aan ds. De Blois? “Ik heb destijds bij haar stage gelopen”, zegt de eigenares van ZinInZicht, de praktijk voor levensoriëntatie en geestelijke verzorging. “Maar, omdat het lang onzeker was door de corona of er wel een presentatie zou zijn, heb ik ook aan diverse mensen al een boek gegeven, in het bijzonder aan de mantelzorgers die er aan hebben meegewerkt.”

Uitputting en wanhoop

Werner heeft het boek geschreven aan de hand van gesprekken met twaalf mantelzorgers om aandacht te vragen voor de bijzondere positie van de mantelzorger. “Mantelzorgers krijgen de laatste jaren in toenemende mate aandacht. Het valt steeds vaker op dat zij onmisbaar, vaak overbelast en ondergewaardeerd zijn. In het boek wordt de spanning van de mantelzorgers duidelijk in aangrijpende verhalen. Spanning tussen enerzijds de wens de zorg te willen blijven geven en anderzijds gevoelens van uitputting en soms wanhoop, omdat het niet langer gaat. Uiteindelijk moet hij /zij de zorg overdragen aan een verpleeghuis”, aldus de Bussumse, die benadrukt dat de mensen die zij geïnterviewd heeft hun verhalen hebben verteld vanuit de gedachte anderen er troost mee te geven. “Zij zijn niet de enigen met dit probleem. Hun boodschap is ook: wacht niet te lang met het vragen van hulp.”

Boodschap

Zelf heeft de Bussumse ook nog een boodschap. Deze is gericht aan de overheid. Ze hoopt dat er meer geld komt voor geestelijke ondersteuning van mantelzorgers. “Nu is hier te weinig tijd en aandacht voor.” Uit de gesprekken is namelijk naar voren gekomen dat betrokken mantelzorgers iemand missen om over de ontstane situatie te praten. “Ik hoorde terug dat men ‘een klankbord, iemand met verstand van deze kwestie’, als groot gemis hebben ervaren”, aldus Werner, die benadrukte dat een geestelijk begeleider allang niet meer de representant van de kerk is.

Respect

Burgemeester Han ter Heegde was ook bij de boekpresentatie. Mantelzorgen is volgens hem prachtig om te doen. “Het geeft veel voldoening, je helpt iemand die dichtbij je staat, maar het is ook zwaar om mantelzorger te zijn. Ik heb veel respect voor die vier miljoen mantelzorgers in ons land die een familielid, vriend of kennis verzorgen. Zij worden vaak ondergewaardeerd. We moeten hen koesteren”, aldus de burgervader.

Het boek is verkrijgbaar via ZinInZicht.nl.

Uit de krant