Afbeelding
Foto:Stockfoto

Raad van State breekt verzet tegen villabouw Naarden

Algemeen

NAARDEN - De bouw van twee villa’s op een binnenterrein aan de Albert Grootlaan in Naarden mag doorgaan, maar de gemeente Gooise Meren moet in het bestemmingsplan voor dat terrein nog wel regelen dat er toegangswegen komen. Dat was de gemeente vergeten. De Raad geeft de gemeente zestien weken de tijd om dat gebrek te herstellen.

Verder verwierp de Raad een lange reeks bezwaren van omwonenden. Die klaagden onder meer over te massale villa’s die niet zouden passen in de omgeving. Ook had de gemeente in hun ogen niets gedaan aan burgerparticipatie. Van dat mooie voornemen om al vroegtijdig de omwonenden te betrekken bij de planvorming, was niets terechtgekomen. Toen de omwonenden inspraak kregen, lag het bouwplan volgens hen al vast. Terwijl ze juist wilden meepraten over de invulling van het al langer braakliggende binnenterrein. Daar was eerder een tuincentrum gevestigd.

Aangepast

Volgens de Raad heeft de gemeente de vereiste inspraakprocedure gevolgd, ook al stond het bouwplan toen al min of meer vast. Maar hier gaat het om een particulier bouwplan en niet om een gemeentelijk plan, waarbij burgerparticipatie wel mogelijk is. Overigens is het bouwplan na kritiek van omwonenden wel iets aangepast, oordeelt de Raad.

Overlast uitgesloten

De invulling van het binnenterrein met een klein parkje, vinden de gemeente en de Raad niet realistisch. Bovendien had de gemeente te beslissen op het verzoek van de grondeigenaar om daar woningen te mogen bouwen. De Raad oordeelt met de gemeente dat de situatie voor de omwonenden ook beter wordt, omdat een bedrijf met alle overlast die daarbij hoort, nu is uitgesloten door de villabouw.

Aanvaardbaar

De woningen passen wel in de omgeving, oordeelt de Raad. Het gaat namelijk om zeer grote percelen, waarvan maar een deel mag worden bebouwd. De bouwhoogte wijkt ook nauwelijks af van de bouwhoogte in de omgeving. De afstand tot omliggende woningen ligt tussen zeven en dertig meter. Voor een woning aan de Jacobus Verhoeflaan is de afstand slechts 2,5 meter. Toch vindt de Raad dat aanvaardbaar.

Uit de krant