Onderneemster Bianca Kok slaat zich prima door deze coronacrisis.
Onderneemster Bianca Kok slaat zich prima door deze coronacrisis. Foto:© Bob Awick

Coronacrisis heeft positief effect op kralenwinkel Bijuwels van Bianca Kok

Coronavirus

BUSSUM - Bianca Kok (48) uit Bussum nam in 2010 - als de kredietcrisis op een hoogtepunt is - een sprong in het diepe en begon een eigen kralenwinkel aan de Spiegelstraat. Ze zat al een poosje zonder werk omdat het jaarcontract bij haar toenmalige werkgever niet werd verlengd. En hoewel ze zich suf solliciteerde, lukte het maar niet om aan de bak te komen. “Ik was kennelijk met mijn 38 jaar te oud.”

In totaal heeft ze achttien jaar lang verschillende en uiteenlopende kantoorbanen gehad. Ondertussen was het maken van sieraden haar grootste hobby. “Dat is 12,5 jaar geleden begonnen. Eerst voor mezelf en later als cadeautjes voor familie en vrienden”, vertelt Bianca Kok enthousiast.

Briefje

Op een dag - tijdens die lastige periode van geen werk kunnen vinden - stuitten Kok en haar man Jurgen op een leeg winkelpandje in de Spiegelstraat. “Jurgen achterhaalde de naam van de eigenaar, we gooiden een briefje door de brievenbus en de volgende dag werden we gebeld dat we het konden huren. “Toen dacht ik: oké, nu heb ik een winkel. Hoe ga ik die vullen?”

Gewoon geluk

Thuis had ze twee kralenkasten staan, maar voor een winkel was méér nodig. “Met wat centjes van mijn moeder - ze zei: ga het daar maar mee proberen - werd de winkel Bijuwels (samenvoeging van de namen Bianca en Jurgen, gecombineerd met jewels, red.) ingericht.” Dat pakte goed uit. De succesvolle winkel groeide uit haar jasje en Kok betrok zes jaar later in hetzelfde leuke straatje in Bussum aan de overkant een nieuw pand. “En eigenlijk is de winkel zoals hij nu is gegroeid uit de omzet van de winkel. We hebben het van de grond af aan opgebouwd, zonder leningen. En nu ik dat zo zeg ben ik daar eigenlijk best heel trots op. Ik heb denk ik gewoon geluk gehad.”

Intensief

De kralenwinkel - met inmiddels vijf grote kralenkasten inclusief alle benodigdheden om zelf sieraden te maken, kant-en-klare sieraden van ByJam en originele weggeefcadeautjes - is overigens tegenwoordig geen hobby meer, maar gewoon werk. Bianca: “Het is heel intensief. Ik werk op het moment zeven dagen in de week.” En dat is best pittig, realiseert de Bussumse zich, die ruim een jaar na de opening van Bijuwels vrij onverwacht zwanger bleek te zijn. Hun dochter is nu acht jaar oud. En hoewel de zorg voor het meisje wat extra aandacht vraagt, vallen werk en privé goed te combineren.

Op afspraak

En dan breekt er in maart opnieuw een crisis aan: corona. Bepaalde beroepsgroepen lopen het vuur uit hun sloffen, terwijl andere branches het tot op de dag van vandaag nog altijd zwaar hebben. Dat laatste geldt niet voor Bijuwels. Tijdens deze coronacrisis weten nog meer mensen (de leeftijd van de klanten ligt tussen de 4 en 80 jaar) de weg naar de kralenwinkel te vinden; Bianca kan het werk amper aan. De klanten komen op afspraak, maar staan ook net zo lief buiten in de rij. “Er staan regelmatig klanten voor de deur te wachten. Op sommige dagen is de wachttijd lang. We proberen daar zelf uiteraard rekening mee te houden door klanten niet te lang - hooguit twintig minuten - binnen te houden. En in verband met die drukte zijn we ook weer op de dinsdagmiddag opengegaan, zodat er meer ruimte is voor klanten om langs te komen.”

Kansen nemen en pakken

En in de webshop is het ook een drukke bedoening. Gemiddeld worden er per dag zo’n vijftien bestellingen gemaakt en verstuurd. Dat zijn er aanzienlijk meer dan voor de corona-uitbraak. “Daar zijn we natuurlijk superblij mee, maar het inpakken van de bestellingen is heel bewerkelijk en vraagt tijd. Dat is mede de reden dat de winkel ‘s morgens voorlopig een uurtje later opengaat”, aldus de Bussumse, die overigens nooit de intentie had een winkel te beginnen. “Maar, soms moet je kansen nemen en pakken, en dat heb ik gedaan.”

Uit de krant