Een van de nieuwe sluisdeuren van de Groote Zeesluis in Muiden.
Een van de nieuwe sluisdeuren van de Groote Zeesluis in Muiden. Foto: Wouter Wormhoudt

Groote Zeesluis Muiden heeft twee nieuwe sluisdeuren

Algemeen

MUIDEN - Twee sluisdeuren van de Groote Zeesluis zijn vandaag vervangen. De oude deuren waren in een te slechte staat. Met een hijskraan op het water werden de vervangende deuren in de juiste positie getakeld. De andere sluisdeuren zijn nog niet aan vervanging toe.

Sluiswachter Wouter Wormhoudt zag de takeling van de sluisdeuren vandaag van dichtbij gebeuren. “Het zijn hele grote, zware deuren. Ze waren vanmiddag met 5 of 6 man bezig”, vertelt Wormhoudt. Eerst werden de oude sluisdeuren eruit gehaald en tegen de dukdalf geparkeerd. Vervolgens zijn de nieuwe sluisdeuren op de juiste plek gezet. Wormhoudt: “Het duurt vier dagen tot alles vervangen is, want de elektriciteit en de schuiven moeten nog aangesloten worden. Daarbij moeten de nieuwe deuren ook nog precies passen.” De sluisdeuren zijn door een speciaal bedrijf op maat gemaakt.

Opgekalefaterd

De sluisdeuren zijn ruim 40 jaar oud. In 1976 zijn alle sluisdeuren vervangen tijdens een ingrijpende restauratie van de Groote Zeesluis door het Waterschap, omdat ze het water van de Vecht niet meer goed konden tegenhouden. “Voor de levensloop van de sluisdeuren staat ongeveer 40 jaar” legt Wormhoudt uit. “In 2016 zijn ze begonnen met het keuren van die deuren en alle deuren waren in principe nog goed, behalve deze twee. Die waren te slecht en voldeden niet aan de veiligheidseisen.” Alle overige sluisdeuren zijn opgekalefaterd en kunnen nu naar schatting nog tien jaar mee. 

Uit de krant