Het bruidspaar kreeg bezoek van burgemeester Ter Heegde.
Het bruidspaar kreeg bezoek van burgemeester Ter Heegde. © Bob Awick

Platina huwelijksfeest voor Dolly (88) en Frans (95) Ramack uit Muiderberg

Mensen

MUIDERBERG - Frans Ramack (95) en Dolly Ramack-Verhoek (88) uit Muiderberg waren maandag zeventig jaar getrouwd. Burgemeester Han ter Heegde kwam op de thee om het gelukkige stel te feliciteren met hun platina mijlpaal. Afgelopen zaterdag was het ook al feest. In Hotel Van der Valk in Almere werd een receptie gehouden met aansluitend een diner. “Wij zijn zo blij dat dat is doorgegaan”, vertelt Dolly.

De twee echtelieden leerden elkaar in 1948 kennen in Amsterdam. Dolly was 16 jaar oud en Frans was 22 en zat in militaire dienst. De ontmoeting vond plaats bij een neef van Dolly. “Frans bleek een studievriend van hem te zijn. Twee jaar later zijn we getrouwd. In het stadhuis aan de Oudezijdsvoorburgwal in Amsterdam. Frans heeft me nooit meer losgelaten”, lacht Dolly. “Het klopte gewoon en nog altijd hebben we het hartstikke leuk samen. We hopen nog lang gelukkig te blijven.”

Lila jurk

Dolly droeg op 31 augustus 1950 een lila bruidsjurk die door haar moeder was gemaakt en Frans droeg zijn uniform van tweede luitenant. Door in het huwelijksbootje te stappen, hoopten ze snel een woning toegewezen te krijgen. “Uiteindelijk duurde het vier jaar voor we een flatje kregen. Tot die tijd woonden we bij mijn moeder”, vertelt Dolly, die in Zuid-Afrika is geboren maar als baby van nog geen half jaar oud in Amsterdam kwam wonen.

Bridge

In hun werkzame leven was Dolly inkoopster bij Hunkemöller en werkte Frans in de verzekeringsbranche. Sportief zijn de twee ook altijd geweest. Voor Frans - geboren in Arnhem - was tennis zijn grote hobby. “Dat heeft hij tot zijn 85ste gedaan. Tegenwoordig werkt hij nog in de tuin. En onze grote poedelhond Maaike houdt ons in beweging. Beter ook, want anders roest je vast”, lacht de Muiderbergse. Verder is bridgen een grote hobby van het tweetal. Zo zijn ze samen graag bij de Bussumse Bridge Vereniging en bridget Dolly ook bij De Brug in De Rijver. “Maar dat is uitsluitend voor dames.” De twee vinden deze coronatijd maar lastig. “We missen de sociale contacten. Kaarten doen we nu op de computer, maar het is veel leuker om elkaar te zien, mét een wijntje erbij.” 

Groot geschenk

Sinds 1975 wonen Frans en Dolly in Muiderberg en daar hebben ze het heerlijk naar hun zin. “We hopen hier nog lang te blijven.” Ze hebben twee pleegkinderen. Dolly: “Bert en Ineke zijn de kinderen van mijn zusje die al jong is overleden. Het verdriet was groot, maar de kinderen zijn voor ons een groot geschenk. We hebben er nooit spijt van gehad hen in huis te nemen.” Inmiddels hebben Dolly en Frans vier kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Het geheim van hun huwelijk? “Elkaar in elkaars waarde laten, goed voor elkaar zorgen en een beetje lief zijn voor elkaar. Daar gaat het om! Weet u nu voldoende? Tot over vijf jaar!”

Uit de krant