Afbeelding
@De Schakel

De Schakel brengt voorstelling NAAKT! via gratis livestream

Cultureel

NAARDEN - Toneelvereniging De Schakel heeft vanwege de coronacrisis haar voorstellingen voor dit jaar moeten annuleren, maar heeft een alternatief gevonden. Op zaterdag 5 september speelt de vereniging NAAKT!. Deze voorstelling wordt gespeeld zonder publiek, maar kan worden gevolgd via een livestream vanuit het SchakelTheater in Bussum.

De vereniging heeft het moeilijk deze coronaperiode. De leden konden lang niet bij elkaar komen om te repeteren en de twee geplande voorstellingen van dit jaar in Spant! moesten geannuleerd worden. “Heel jammer, want voor onze voorstelling in juni waren we al een tijd aan het repeteren en deze was speciaal gepland in het kader van 75 jaar vrijheid”, zegt voorzitter Barry Randsdorp.

Helemaal bloot

Zodra de leden weer (met anderhalve meter afstand) bij elkaar mochten komen, werd gezocht naar alternatieven om toch te kunnen spelen. Zo ontstond het idee om meerdere kleine voorstellingen met een kleine bezetting te spelen en deze via een gratis livestream op Facebook en YouTube aan te bieden. Dit kon in aparte groepen gerepeteerd worden en zo hoopt de vereniging toch een boel mensen te bereiken. Vier regisseurs en zeven acteurs bereiden zich voor op de grote dag. Regisseur en acteur Wilco Herrema vertelt dat het erg spannend is: “Ik geef mezelf wel helemaal bloot voor een camera, en dat op internet ook nog, voor eeuwig vastgelegd.”

Inkijkje

Regisseur en productieleider Sidney Durlacher vertelt dat er straks op twee sets opgetreden gaat worden en de camera’s draaien. “Met de beschikbare ruimte in het clubgebouw kun je geen scènewisselingen doen zoals in Spant! wel kan. Dit is een mooi alternatief. De repetitieruimte is nu net de set van een sitcom”. Deze alternatieve manier van spelen gaf de vereniging nog meer mogelijkheden, legt Durlacher uit. “We kunnen mensen nu een inkijkje in de vereniging en achter de schermen geven. Bij normale voorstellingen is dat niet mogelijk, althans niet tijdens de voorstelling zelf. Zo kunnen we nu laten zien wat erbij komt kijken om een productie in de grote zaal neer te zetten.”

De optredens worden professioneel vastgelegd door Remco Uri, die ook één van de eenakters regisseert. “Op 5 september ben ik dus niet de regisseur, maar de regisseurS”, grapt hij. Op de avond zelf bedient hij de knoppen en zorgt dat de voorstellingen, die in totaal met vier camera’s worden gefilmd, en de vooraf opgenomen filmpjes allemaal goed te zien zijn.

Spannend proces

Durlacher zegt: “Zelf regisseer ik een monoloog die door Wilco is geschreven en die hij zelf speelt. Best een gevoelig zelfdocument dat voor hem al een heel duidelijke bedoeling had. Toch moet hij van mij dingen anders doen dan hoe hij het bedacht had. Dat is best een spannend proces”. De andere eenakters zijn geschreven door Monique Bandèl, oud-lid van de vereniging. Zij stelde direct haar stukken beschikbaar voor deze avond. Haar stukken kenmerken zich door een komische maar ook een absurdistische inslag. Op het eerste gezicht vooral lachen, maar toch ook met een serieuze boodschap of een licht onplezierige nasmaak, op de goede manier.

Financieel moeilijk

De voorzitter vertelt dat de vereniging het op dit moment financieel moeilijk heeft. “De inkomsten liepen al wat terug, onder meer door het meer dan halveren van de subsidie door de gemeente, maar nu we geen voorstellingen in het theater spelen, komen daar dus ook geen inkomsten uit.” Toch wordt de livestream gratis beschikbaar gesteld. “Het belangrijkste is dat onze leden hun hobby kunnen blijven uitoefenen zo goed als dat in deze omstandigheden kan. We willen vooral spelen en zo veel mogelijk mensen bereiken en een leuke voorstelling aanbieden. Dat lukt nu eenmaal beter als het gratis is. Iedereen die wil kijken is welkom! We hopen uiteraard wel dat iedereen het zo leuk vindt dat ze ons ook een beetje willen steunen en een kleine donatie doen via de link die we bij de livestream plaatsen”, aldus Randsdorp.

Donatie

Waarom de voorstelling NAAKT! heet? “Daar moet de nieuwsgierige lezer zelf maar achter komen door op 5 september om 20.00 uur in te schakelen via de livestream”, zegt Durlacher. De livestream is te volgen via facebook.com/toneeldeschakel, youtube.com/toneeldeschakel en op www.toneeldeschakel.nl. Daar is ook een knop om een donatie te doen aan de vereniging.

Uit de krant