Feestvreugde bij de overhandiging van de cheque.
Feestvreugde bij de overhandiging van de cheque. (

Foto: Goois Lyceum

)

Ruim 12 mille van ‘’t Goois’ voor Edukans

BUSSUM - Scholieren Myra Broeren en Jesse Temme overhandigden zojuist namens het Goois Lyceum een cheque van ruim 12.000 euro aan Edukans. Een bijzondere prestatie in een schooljaar waarin leerlingen en docenten vanaf maart vanuit huis werkten.

De leerlingen van het Goois Lyceum hebben zich op allerlei creatieve manieren ingezet voor Edukans, een organisatie die werkt aan de kwaliteit van onderwijs in ontwikkelingslanden. Zo zijn er rond Sinterklaas speculaaspoppen verkocht, heeft de tweede klas zich 24 uur laten opsluiten op school en zijn er voor de open dag in januari gezonde snacks gemaakt en verkocht door leerlingen.

Sponsoring

Een fiks deel van het totaalbedrag werd nog na de sluiting van de scholen in maart opgehaald. Zo hebben leerlingen uit leerjaar 1 en 3 zelf een sportieve activiteit met sponsoring georganiseerd, zoals elkaar leren suppen of vijf liter water over de hei dragen. “Ik had niet gedacht dat het zo goed zou werken”, aldus Monique Weijnans, een van de coördinatoren voor Edukans op ‘’tGoois’. “Maar we hebben met die actie nog ruim 9.000 euro opgehaald.”

Westerse bubbel

Broeren en Temme zijn in februari namens het Goois Lyceum naar Ethiopië geweest met Edukans en mochten daarom de cheque overhandigen. Zij hebben daar een project rond levensvaardigheden gedaan en onderwijs gevolgd, samen met leeftijdsgenoten. Een indrukwekkende ervaring, volgens Temme: “Je bent ineens uit je westerse bubbel en tien dagen in een andere cultuur met mensen die heel anders leven. Ik heb geleerd met minder tevreden te zijn en besef hoe belangrijk het is dat je elke kans pakt die je krijgt, te beginnen met je kans op onderwijs. Ik denk oprecht nog elke dag aan die reis.” Zijn medereiziger Myra had na de reis last van een reverse culture shock: “Ik vond dat iedereen zich zo verwend gedroeg. Leerlingen in Nederland beseffen niet hoe goed ze het hier hebben.”

Meer berichten