De Muidertrekvaart wordt komende maand vanaf deze brug richting de Amsterdamsepoortbrug uitgebaggerd.
De Muidertrekvaart wordt komende maand vanaf deze brug richting de Amsterdamsepoortbrug uitgebaggerd. Jasmijn Verhulst

Baggeren in Muidertrekvaart om niet ontplofte explosieven te verwijderen

Algemeen

MUIDEN - De gemeente Gooise Meren gaat komende maand niet gesprongen explosieven uit de Muidertrekvaart te verwijderen. Vanaf maandag 7 september start een gespecialiseerd team in het gebied tussen de autobrug van de Krijgsman en de Amsterdamsepoortbrug. Boten die in de Muidertrekvaart liggen moeten voor die datum worden verwijderd. De werkzaamheden duren maximaal vier weken.

De gemeente heeft in bestuurlijk overleg met KNSF Vastgoed de veiligheid van de Muidertrekvaart behandeld, omdat daar nog veel niet ontplofte explosieven in liggen. Rondom de nieuwe bruggen van nieuwbouwwijk De Krijgsman zijn die explosieven al verwijderd om de bouw veilig te kunnen uitvoeren. In het overige gebied liggen er echter nog veel. 

“Omdat het vaarveer op de Muidertrekvaart toeneemt als gevolg van de nieuwe bewoners van de Krijgsman en er meer rondom de Trekvaart gerecreëerd wordt, neemt de kans op een ongeval toe”, schrijft de gemeente eerder in een voortgangsverslag maart 2020. “Alhoewel het risico zeer klein is, kan de impact groot zijn.” De kosten voor het beveiligd baggeren zal rond 500.000 euro bedragen. Van dat bedrag krijgt de gemeente 70 procent terug in het kader van de bommenregeling van het Rijk, voor zover die regeling blijft gelden.  

Beveiligd baggeren

Het baggeren van de Muidertrekvaart gebeurt met een beveiligde graafmachine op een ponton die start nabij de oostelijke nieuwe loop- en fietsbrug bij de nieuwbouwwijk De Krijgsman. Hier worden de meeste niet ontplofte explosieven verwacht. De opgegraven bagger in bakken naar de munitiescheidingsinstallatie die op de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van Bredius staat opgesteld. 

Daarna gaat de bagger naar een stortlocatie buiten de gemeente. Gevonden munitie wordt tijdelijk in een beveiligde container opgeslagen totdat de Explosieven Opruimingsdienst komt om de munitie onschadelijk te maken. Waarschijnlijk zal dit plaatsvinden op het zand op het Brediusterrein, op veilige afstand van de woningen. De werkzaamheden worden door specialisten op dit gebied begeleid.

Boten verwijderen

Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat de boten langs de oevers worden verwijderd. Voor 7 september moeten ze weg zijn tot het moment dat de werkzaamheden in dat deel zijn uitgevoerd. De gemeente kan eventueel zorgen voor een tijdelijke oplossing. De booteigenaren zijn niet bij de gemeente bekend, dus wordt er op de boten zelf ook een bericht geplakt. 

Weinig verkeershinder

Het bouwverkeer van deze werkzaamheden maakt gebruik van de bouwweg langs de Maxisweg, waardoor bewoners langs de Amsterdamsestraatweg en Kruitpad er geen last van zullen ervaren. De halve rijbaan van de Amsterdamsestraatweg vanaf de bussluis ric hting de Maxisweg wordt afgesloten. Fietsers kunnen er wel veilig langs. Bij kruisingen met fietsverkeer worden er verkeersregelaars ingezet.

Tijdens het baggeren is de Muidertrekvaart niet afgesloten voor vaarverkeer. Wel kan er enige hinder worden ondervonden door de werkzaamheden en kan het voorkomen dat bestuurders van vaartuigen gevraagd worden om even te wachten. Bij het langsvaren worden de werkzaamheden kort stilgelegd.

Uit de krant