Tuincentrum Van der Roest gaat plaats maken voor 30 woningen. De politiek stelt vragen over deze verrassende ontwikkeling.
Tuincentrum Van der Roest gaat plaats maken voor 30 woningen. De politiek stelt vragen over deze verrassende ontwikkeling. Google Maps

Plannen voor 30 woningen op terrein Tuincentrum Van der Roest

Algemeen

NAARDEN - Tuincentrum Van der Roest stopt en gaat plaats maken voor 30 nieuwbouwwoningen op het terrein aan de Huizerstraatweg, zo staat in een gemeentelijke bekendmaking van gemeente Gooise Meren. Een ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage om woningbouw op het perceel mogelijk te maken. Partijen GDP en PvdA stellen vragen aan het college over de verrassende ontwikkeling van het terrein.

Het plangebied voor de 30 woningen heeft een oppervlakte van circa 11.300 m2. Op dit moment heeft het perceel de bestemming ‘Tuincentrum’, waarbij de beoogde 30 woningen niet zijn toegestaan. In het nieuwe bestemmingsplan zijn 26 woonkavels voorzien, betreffende 18 twee-onder-een-kapwoningen, 4 aaneengebouwde woningen, 6 beneden-bovenwoningen en 2 vrijstaande woningen. De aaneengebouwde woningen zijn sociale huurwoningen. Het oorspronkelijke bouwplan voorzag enkel in dure woningen. In goed overleg is de ontwikkelaar bereid gebleken de overeenkomst aan te passen en zes sociale en vier midden dure huurwoningen toe te voegen.


Verbeelding van de nieuwe situatie. Foto: Gemeente Gooise Meren

Opmerkelijk

De bouwplannen komen als een verrassing voor politieke partijen GDP en PvdA. “Het is opmerkelijk dat er nog een project bij komt”, vertelt Jelmer Kruyt van GDP. “Dit project komt namelijk bovenop de plannen om de direct naastgelegen BORgronden te bebouwen. Daarover hebben wij al meermaals onze zorgen hebben ge-uit.” De BORgronden liggen niet ver van Tuincentrum Van der Roest en is gelegen vlak naast de A1. Kruyt: “Het is een moeilijk dossier. Niet in de laatste plaats is het bij de BORgronden gegaan over de fijnstof en de verkeersdrukte over de toch smalle Huizerstraatweg. Nu er plotseling nog eens 30 woningen erbij moeten komen, vragen we ons af hoeverre de planontwikkelingen van de BORgronden mee zijn genomen met deze plannen.”

In de raadsmededeling over het nieuwe bestemmingsplan is te lezen dat de plannen voor de nieuwbouwwoningen op het Van der Roest terrein al een aantal jaren gaande zijn. Daardoor zijn er eerder toezeggingen gedaan over de vorm van de 30 woningen, waardoor bepaalde uitgangspunten nu geblokkeerd worden, stelt Kruyt. Zoals het hanteren van minimaal 1/3 sociale woningbouw, dat nu niet in de nieuwbouwplannen wordt behaald.

Geluid, geur en fijnstof

De herziening van het bestemmingsplan is noodzakelijk om de bouw van de woningen mogelijk te maken. GDP en PvdA stellen echter ter discussie of het zomaar toegestaan is de bestemming van het tuincentrum perceel te wijzigen. Kruyt: “Je hebt te maken met een geurcirkel van de chemische fabriek tegenover Tuincentrum Van der Roest. Dat is een geurcirkel waarbinnen je in principe niet mag bouwen, maar het college maakt daar uitzonderingen. Wij zijn benieuwd waar dat op is gebaseerd.” Dit argument speelt volgens Kruyt ook bij de bouwplannen van de Borgronden.


Het perceel van Tuincentrum Van der Roest vanuit de lucht.

In de raadsmededeling staat dat er onderzoek is gedaan naar onder andere geur, geluid en luchtkwaliteit. Zo blijkt na het uitvoeren van geuronderzoek dat er een aanvaardbaar geurniveau is. De luchtkwaliteit voldoet aan de gestelde grenswaarden voor zowel fijnstof als stikstofdioxide en vormt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. De geluidbelasting op de gevels van een aantal woningen is wel hoger dan de wettelijke grenswaarde. Echter omdat er redelijkerwijs geen maatregel aan de bron mogelijk zijn om de geluidsbelasting te reduceren, dienen er maatregelen tot geluidwering genomen te worden om een acceptabel binnengeluidsniveau te waarborgen. Deze conclusies zijn opgenomen in het bestemmingsplan.

Ondanks stellen GDP en PvdA het college de vraag of het wenselijk is om woningen te bouwen op een locatie met een hogere geluidsbelasting dan de voorkeursgrenswaarde, veroorzaakt door wegverkeer op de A1 en de Huizerstraatweg en het geluidgezoneerde industrieterrein Naarden Quest International Nederland BV. En zo ja, waarom de voorkeursgrenswaarde in dit geval niet leidend hoeft te zijn? Kruyt: “Dan is dus de vraag of je bij woningnood inferieure locaties moet aanwijzen en goedkeuren voor woningbouw. Of dat je moet concluderen dat het niet kan op een plek waar blootstelling is aan fijnstof en herrie.”

Informatieavonden

Gedurende de planvoorbereiding heeft de initiatiefnemer met de directe buurtbewoners periodiek overleg gepleegd, zo staat in de raadsmededeling van gemeente Gooise Meren. In 2012 zijn direct omwonenden middels huisbezoeken geïnformeerd en hebben er in april 2015, juli 2018 en februari 2019 informatieavonden plaatsgevonden. De plannen zijn volledig toegelicht aan de omgeving en buurtbewoners zijn beantwoord. De initiatiefnemer is de omwonenden waar nodig en mogelijk tegemoet gekomen wat heeft geresulteerd in een aantal kleine aanpassingen van het plan. 

Toch zetten GDP en PvdA vraagtekens bij de tevredenheid van buurtbewoners over de communicatie en participatie van het project. “We zien dat er door mensen wordt gemeld dat ze nergens vanaf weten of teleurgesteld zijn in hoe het is gelopen. Dat zien we ook bij de Driftweg op de grens tussen Naarden en Huizen.” Zonder vooruit te lopen op hoe de gang van zaken omtrent dit project is gegaan, zijn de partijen benieuwd of het college zich hiervan bewust is en hoe dit beter kan in de toekomst.

Uit de krant