Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV.
Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV. Hans Peijs

Nog steeds kansen op de arbeidsmarkt in de Gooi en Vechtstreek

Algemeen

BUSSUM - In juli is het aantal WW-uitkeringen in de Gooi en Vechtstreek nagenoeg gelijk gebleven met het aantal in juni. Het aantal WW-uitkeringen zijn in juli 4.671. Een stijging met 1,9 procent ten opzichte van juni. 

Na zeer sterke stijgingen in de vorige maanden is er in juni en juli sprake van een stabilisering van het aantal WW-uitkeringen. De sector met de grootste stijging (5,9 procent) is de commerciële dienstverlening. Het valt daarentegen op dat sectoren als uitzendbedrijven, schoonmaak en horeca en catering, waarin eerder een forse stijging optrad, nu nagenoeg gelijk zijn gebleven.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd. Voor veel ondernemers zijn personeelstekorten inmiddels niet meer het grote probleem en draait het veel meer om de vraag: ‘hoe kom ik deze crisis door?’ Verwacht wordt dat de werkloosheid dit jaar zal oplopen van 3,4 procent in 2019 naar 7 procent of meer in 2021. Er zullen dus veel mensen op zoek moeten naar ander werk of beroep. Sectoren waar de werkgelegenheid verminderd is, zijn bijvoorbeeld de horeca, verkoop, schoonmaak en transport en logistiek.

Ondanks de coronacrisis zijn er nog steeds beroepen met moeilijk vervulbare vacatures zoals de zorg, onderwijs en de bouw. In die beroepen is de kans op werk nog steeds goed, maar je hebt dan wel een langdurige opleiding nodig vaak op hbo-niveau of hoger. Voor bepaalde beroepen zijn er zij-instroomprojecten. Dan is het relatief gemakkelijk om de overstap te maken. Ben van der Knoop, manager Werkzoekendendienstverlening AG, noemt als voorbeeld een WIA-klant die eerst asbest-saneerder was en nu met veel plezier werkt als zorgbegeleider.

Voor meer informatie over de arbeidsmarkt kijk dan op werk.nl.

Uit de krant