Afbeelding
Foto: Reddingsbrigade Naarden

Reddingsbrigade Naarden opent pechhulplijn

Algemeen

NAARDEN - Watersporters zijn vanaf morgen - 17 augustus - zelf verantwoordelijk om maritieme assistentie (pechhulp) te regelen bij niet-spoedeisende hulp. Het telefoonnummer van de Reddingsbrigade Naarden-hulplijn is 035-6940791.

Het gaat hierbij om situaties waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Voor watersporters in problemen op het Gooimeer, IJmeer en Zuidelijk deel van het Markermeer opent de Reddingsbrigade Naarden een hulplijn zodat watersporters hulp kunnen inschakelen. 

Geen direct gevaar

Onder niet-spoedeisende zaken vallen onder meer: motorproblemen, mastbreuk of een vastgelopen schip waarbij er geen sprake is van direct gevaar voor levens en/of vaartuigen. In geval van motorstoring brengt de reddingsbrigade de betrokkenen naar de dichtstbijzijnde veilige (thuis)haven.

Kustwacht

Watersporters kunnen bij spoedeisende hulp (noodgevallen) op het water - acuut gevaar of gevaar voor levens en/of vaartuigen- alarm slaan via de Nederlandse Kustwacht via marifoonkanaal 16 of telefonisch via 0900-0111. Het Kustwachtcentrum alarmeert dan een beschikbare reddingsboot. Ook bij twijfel of een calamiteit een noodgeval is of dat er slechts maritieme assistentie benodigd is, kan contact opgenomen worden met de Nederlandse Kustwacht. Mocht de situatie toch niet spoedeisend zijn, dan zal de kustwacht de hulpvrager verzoeken zelf een hulpverlener in te schakelen, beoordeelt de kustwacht de situatie als een noodgeval dan wordt er een beschikbare reddingsboot gealarmeerd.

Donateurs

De hulp van de reddingsbrigade is altijd gratis. De Reddingsbrigade Naarden is een vrijwilligersorganisatie en ontvangt geen subsidie van de overheid. De reddingsbrigade is voor haar inkomsten afhankelijk van de donaties en giften van donateurs. Ook watersporters die gered zijn, wordt gevraagd of zij na hulpverlening een donatie willen doen en donateur willen worden van de reddingsbrigade. Dankzij donaties kan de reddingsbrigade de kosten die gemaakt worden voor de hulpverlening, het opleiden van mensen, het onderhouden van het materiaal en de brandstofkosten betalen. 

Uit de krant