Bij het nieuwe monument herdachten de bewoners van verzorgingshuis Patria 75 jaar bevrijding van voormalig Nederlands-Indië.
Bij het nieuwe monument herdachten de bewoners van verzorgingshuis Patria 75 jaar bevrijding van voormalig Nederlands-Indië. Foto: Jasmijn Verhulst

Nationale Indië-herdenking van bewoners verzorgingshuis Patria bij eigen monument

Algemeen

BUSSUM - Bewoners van verzorgingshuis Nusantara Patria herdachten vandaag de bevrijding van Nederlands-Indië bij het nieuwe, eigen monument voor het zorgcomplex. Met de Indië-herdenking worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Vandaag is het 75 jaar geleden dat Japan de capitulatie aankondigde in de Tweede Wereldoorlog.

Om 12 uur ‘s middags werd er een krans gelegd voor het monument in de tuin voor het verzorgingshuis. Na het heisen van de vlag werd het Wilhelmus gezongen. Daarna legden de bewoners ieder een witte roos bij het monument neer. Het monument is afgelopen week nieuw geplaatst bij het complex om juist de Indië-herdenking te kunnen houden, nu de bewoners niet naar het monument in Bussum of Hilversum-Noord kunnen vanwege de coronamaatregelen.

Extra beladen

De herdenking was soberder dan voorgaande jaren, vertelt Jessia Anthonio, activiteitenbegeleider bij Patria. Met slechts de bewoners en enkele familieleden werd de herdenking intern gehouden bij een eigen monument, dat afgelopen week in de tuin voor het verzorgingshuis is geplaatst. Anthonio: “Juist nu met 75 jaar vrijheid is het contrast met de afgelopen maanden best groot. Onze bewoners zitten nu vijf maanden in quarantaine. Sinds 1 juli mogen er twee bezoekers per bewoner langskomen, maar de bewoners mogen zelf nog niet het huis uit om naar de stad of de kinderen te gaan.” 

Anthonio geeft aan dat het een zware periode is voor de bewoners en dat de herdenking daardoor extra beladen is. “Het is erg dubbel. We vieren vandaag de vrijheid in een soort gevangenschap.” Ondanks maakten ze er vandaag toch iets moois van met verschillende sprekers, muziek en een Indische feestmaaltijd met gele rijst, Nasi Kuning, die bij speciale gelegenheden altijd gegeten wordt.

Verzorgingshuis Patria is een cultuurspecifieke zorginstelling, waarvan de bewoners in 1958 vanwege de dekolonisatie van Indonesië naar Nederland zijn gekomen.

Uit de krant