Afbeelding
Foto:Bob Awick

Schippers van Vestingvaart Naarden staan doodsangsten uit

Algemeen

NAARDEN - Het is door de gemeente Gooise Meren verboden om in het water van de Vestinggrachten te zwemmen, maar daar hebben de jongelui - steeds andere groepen - tijdens deze aanhoudende hittegolf duidelijk lak aan. Zij plonsen massaal!

De twee voetgangersbruggen - en dan met name die aan de zijde van het industrieterrein - zijn populair. Vanaf de leuning maken ze een bommetje in het water. Nog leuker vindt de jeugd het om op juist dát moment in het water te springen als de rondvaartboot passeert. Dan lopen de passagiers een nat pak op. “Dat is voor de inzittenden natuurlijk niet leuk”, vertelt Lex Maat, eigenaar van en schipper bij Vestingvaart Naarden.

Hartstikke gevaarlijk

Wat hem echter grotere zorgen baart, is dat de jongeren tijdens hun spelerij vanaf de brugleuning kunnen uitglijden en dan op de stalen rand van de boot terecht kunnen komen. “Daar moet je toch niet aan denken? Vorig jaar is dat in Leiden goed misgegaan en is iemand - na zo’n zelfde actie - overleden”, zegt Maat. “Onze schippers staan doodsangsten uit, want hun gedrag is hartstikke gevaarlijk.” De jongere jeugd laat zich nog wel door de waarschuwende schippers corrigeren, maar er zijn ook groepen (12 tot 20 mensen) in de leeftijd van 18 tot 28 jaar die een grote mond tegen hen opzetten, voegt hij daaraan toe.

Rotzooi

“En dan de rotzooi die de jongelui achter laten”, zo verhaalt de Naarder verder. “Twee weken geleden hebben we nog een grote schoonmaakactie op de vestingwallen en op het water gehouden. Nu is het weer één grote bende; variërend van Whiskeyflessen, chipszakken tot aan bierblikjes. Dat hoopt zich op in de hoeken waar de wind staat. Van de twintig schippers die we hebben, is er altijd wel eentje die de moeite neemt om het op te ruimen.” Volgens Maat zou het goed zijn als politie of boa op het water aanwezig is. “Niet om meteen boetes uit te delen, maar om te waarschuwen en de jongeren aan te spreken op hun gedrag.”

Rondvaarten

Met de rondvaarten gaat het overigens heel goed. Nadat de vaart door corona zo’n tweeënhalve maand had stilgelegen, wordt er sinds half juni weer gevaren. “We hebben een heel strak protocol - een soort van tien geboden van Vestingvaart Naarden - opgesteld. Dat hebben we ook medegedeeld aan de gemeente Gooise Meren, opdat we niet verrast worden door politie of boa.”
De aanloop van passagiers is behoorlijk. Per tocht - vier per dag - mogen er tien tot twaalf mensen mee. Tussen de afvaarten zit een half uur, zodat de mensen elkaar niet hoeven te passeren. Verder gaat de kaartverkoop volledig via het VVV-kantoor. Daar krijgen de passagiers ook een indeling mee van de boot, waarop hun zitplek middels een nummer wordt aangegeven. Tussen de mensen zit telkens een lege bank.” Momenteel is alleen de open rondvaartboot in gebruik. Drankjes en etenswaren meenemen op de boot zijn in deze coronatijd verboden.

Schippers

Hoewel Vestingvaart Naarden over twintig schippers beschikt, kan Maat er nog wel een paar gebruiken. “Het besturen van de boot is niet moeilijk. De vrijiwilliger kan via Vestingvaart Vaarbewijs I en II behalen. Verder heb je een beetje bootgevoel nodig. Het is geen rocket science om je hierin te bekwamen”, besluit de ondernemer.

Uit de krant