Vooral tijdens de 'strenge lockdown' stonden er rijen voor het scheidingsstation, zoals hier in Weesp.
Vooral tijdens de 'strenge lockdown' stonden er rijen voor het scheidingsstation, zoals hier in Weesp. Foto: Ingrid Voet

Duidelijk corona-effect op hoeveelheid ingezameld afval

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Ten opzichte van de eerste zes maanden in 2019 is er in 2020 beduidend meer afval ingezameld in regio Gooi en Vechtstreek. Daar heeft de coronacrisis alles mee te maken. Vandaag maakt GAD bekend dat er in het eerste half jaar van 2020 in totaal 7 procent meer afval is ingezameld.

“Daar heeft COVID-19 overduidelijk invloed op gehad”, aldus de regionale instelling. “Ben je meer thuis dan neemt het huishoudelijk afval toe”, is de simpele stelregel. Wie meer thuiszit, gaat overigens ook meer opruimen en spullen weggooien of neemt de tuin eens grondig onder handen, waardoor ritjes naar een van de vier scheidingsstations (Bussum, Weesp, Huizen en Hilversum) noodzakelijk waren. Het was dan ook niet voor niets dat er lange stonden voor de ingangen van de stations. Verkeersregelaars waren nodig. 

En wie geen geduld had, wilde zijn of haar spullen nog wel eens dumpen bij de afvalplaatsen of zelfs in de natuur.

Verpakkingsmateriaal

Wat GAD betreft is er overduidelijk sprake van een corona-effect, ook als het gaat om karton en papier. De trend van de laatste jaren is dat er steeds minder wordt ingezameld, maar in 2020 is er tot nu 3 procent meer opgehaald. De oorzaak hiervan is de stijging van de online aankopen (lees: meer verpakkingsmateriaal). Zo zag GAD ook de hoeveelheid piepschuim toenemen met 22 procent. Andere grote stijgers zijn: glas: (+ 19 procent) en plastic (+ 17 procent). 

“Daarentegen is huis-aan-huis ingezameld gft-afval met 2 procent afgenomen ondanks het mooie voorjaar”, aldus de regionale instelling. Het grof huishoudelijk afval is met 9 procent flink gestegen. Tevens is er een flinke toename van aarde (+19 procent), c-hout (+20 procent) en puin (+ 15 procent). “Ook hier is sprake van een corona-effect. Er is meer geklust in en om het huis tijdens het eerste half jaar van 2020. Aan de andere kant is grof tuinafval dat op de scheidingsstations werd gebracht met 6 procent gedaald”, is de uitleg. 

Volgens GAD hebben inwoners van de Gooi en Vechtstreek goed geluisterd om de scheidingsstations te vermijden. Het totaal aantal bezoeken ligt 2 procent lager dan in 2019. “De wachtrijen voor de scheidingsstations waren vooral tijdens de strenge lockdown zichtbaar”, is de verklaring van GAD. Dat betekent dat er tot dusverre in 2020 minder bezoekers meer afval hebben gebracht. Wel is er veel meer gebruik gemaakt van de Grofvuil-haalservice dan in andere jaren. 

Uit de krant