Afbeelding

Ook in Gooise Meren meer buurtoverlast tijdens coronacrisis

Coronavirus

BUSSUM - Het aantal overlastmeldingen is flink gestegen in de maanden dat Nederland grotendeels thuiszit vanwege de coronamaatregelen. De gemeente Gooise Meren ziet dat vooral het aantal klachten over jongeren is toegenomen. Dat komt volgens de gemeente door het gebrek aan activiteiten voor jongeren als gevolg van de coronamaatregelen. Daardoor zocht de jeugd elkaar vaker op op straat, volgens het stadhuis.

“In de meeste gevallen van jeugdoverlast gaat het om geluidsoverlast, al spreken we ook soms van andere vormen van overlast”, legt een woordvoerder van de gemeente uit over het soort incidenten. “De gemeente heeft de afgelopen twee maanden een aanzienlijke verhoging gezien ten opzichte van dezelfde periode in 2019.”

Dat is volgens de gemeente Gooise Meren direct te linken aan de coronamaatregelen. “Er was in de afgelopen maanden weinig voor jongeren te doen, waardoor ze elkaar vaker buiten opzochten”, zegt de woordvoerder. “Minder jongeren hebben werk door de crisis, de horeca was dicht en draait ook nu nog niet op volledige sterkte.” Daarnaast droeg de sluiting van de scholen bij aan de verveling bij jongeren.

Mooi weer

Het begin van de zomer speelde bij de jeugd ook een rol om vaker op straat rond te hangen. “In combinatie met het mooie weer is de jongerenoverlast toegenomen.” De politie beboette vaak jongeren die de anderhalvemeterregel niet respecteerden.

In tegenstelling tot de groei van het aantal meldingen van jeugdoverlast, ziet de gemeente geen stijging in andere vormen van overlast, zoals geluidsoverlast. “Wij hebben de afgelopen twee maanden geen stijging of daling gezien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar”, aldus de gemeente over bijvoorbeeld het aantal meldingen van geluidsoverlast tussen buren.

Cijfers van de politie Bussum ondersteunen wat de gemeente zegt. In mei 2020 waren er 52 meldingen van geluidsoverlast en in mei 2019 waren dat er 43. Een minieme groei dus. Overlast door jongeren verdriedubbelde in een jaar van 34 naar 92 klachten.

Irritatie

Hoewel de politie het heeft over een opvallende stijging in de regio, is die volgens een woordvoerder niet direct te linken aan de coronacrisis. “Wij durven niet een-op-een vast te stellen dat het ligt aan de coronacrisis”, zegt een woordvoerder van de politie Bussum. “Het zou ook zo kunnen zijn dat er meer mensen buiten waren door het mooie weer.”

Versa Welzijn ziet ook dat er de afgelopen maanden meer onenigheid was tussen buren. Maar volgens Caroline Eshuis, coördinator van de afdeling Buurtbemiddeling, linkt ook de welzijnsorganisatie de stijging niet direct aan de crisis. “Wel zien we dat mensen andere klachten hebben nu ze thuis zitten”, legt Eshuis uit. “Er is vaker geluidsoverlast door kinderen die thuis zijn, meer mensen slaan aan het klussen en buren zijn gewoonweg intoleranter tegenover elkaar.”

Volgens Eshuis zijn geluidsklachten tussen buren er altijd al, maar zorgt het thuiszitten voor extra irritatie tussen inwoners. “Sinds de coronacrisis ligt alles gevoeliger, alles ligt nu onder een vergrootglas.”

Uit de krant