Dronebeeld van het eiland gezien vanaf de zuidkant.
Dronebeeld van het eiland gezien vanaf de zuidkant. (Foto: PR)

Camping Pampus door gemeente per direct verboden

MUIDEN - De gemeente Gooise Meren heeft kamperen op Forteiland Pampus per direct verboden. Drie weken geleden ging het eiland van start met de tijdelijke camping op Pampus, maar de gemeente vindt dit wegens veiligheidsredenen niet verantwoord. De organisatie zegt juist goed voorbereid te zijn op noodsituaties.

Forteiland Pampus had een aanvraag ingediend voor een ontheffing voor de camping, maar die was nog niet door de burgemeester verleend. “We gingen er van uit dat die ontheffing er zou komen en zijn alvast begonnen”, licht Bart Kuilman, lid van directie en mede-eigenaar van Pampus Events toe. Vorige week donderdag kregen ze bericht van de gemeente dat die ontheffing niet verleend wordt en dat kamperen per direct gestaakt moet worden. Hulpdiensten kunnen, volgens de gemeente, niet garanderen dat ze snel genoeg het eiland kunnen bereiken over het 3 km stuk water vanaf Muiden.

Maar voor die noodgevallen heeft Forteiland Pampus genoeg protocollen zelf liggen, zegt Kuilman. “We hebben snelle boten om bij noodgevallen terug te varen, er zijn blusinstallaties, allerlei protocollen, enzovoort. We hebben onze zaakjes bijzonder goed op orde. Daarbij zien wij weinig verschil tussen nacht en dag.” Ter vergelijking, vertelt Kuilman, ontving het eiland vorig jaar enkele tienduizenden gasten overdag. 

Afgelopen weekend heeft de organisatie nog om opheldering gevraagd bij burgemeester en wethouder, maar het besluit staat vast. De burgemeester gaat af op het advies van de veiligheidsdiensten. Kuilman: “We zijn er niet emotioneel onder, maar het is wel heel erg jammer. Na de zomer zullen we de veiligheidsdiensten en de burgemeester uitnodigen om te laten zien hoe wij alles omtrent noodsituaties geregeld hebben.”

Alternatief

Nu de campinggasten niet meer in de tentjes op het eiland mogen slapen, ging de organisatie snel op zoek naar een oplossing. En dat is gevonden. Er liggen nu twee schepen van de Muider Zeilvloot in de haven van het eiland. “We hebben al twee overnachtingen op de schepen gehad en mensen zijn super enthousiast. Het grootste deel van onze gasten vindt het goed om aan boord te slapen en wij zijn heel blij dat we het snel konden oplossen. Het is ook bijzonder om op een prachtige oude boot te slapen.” Het dagprogramma en het diner voor de campinggasten blijft hetzelfde en vindt gewoon plaats op het eiland. 

De gemeente buigt zich nog over de vraag of deze oplossing wel verantwoord is, maar de zeilvloot staat volgens Kuilman los van Pampus. “De schepen maken meerdaagse zeiltochten en gaan ‘s nachts voor anker of in een haven liggen.” De organisatie is ook blij om de schippers op deze manier te kunnen helpen, nu zij het ook moeilijk hebben in deze coronatijd.

Meer berichten