Afbeelding
Foto: Bob Awick

Kinderen maken eigen toneelstuk tijdens zomerkamp: ‘Lekker met de meiden en Daan’

Cultureel

BUSSUM - In de laatste week van de zomervakantie hebben tien kinderen tijdens het zomerkamp van Kunst en School uit Bussum een eigen toneelstuk gemaakt en opgevoerd. Met een zelfbedacht verhaal over een schoolreisje, een geheime grot en veel Tic Toc dansjes voerden zij na vier dagen intensief oefenen het stuk op voor publiek. 

‘Lekker met de meiden en Daan’, de bedachte naam van de negen meiden en één jongen, begonnen blanco aan het toneelstuk en oefenden vier dagen lang in basisschool de Hoeksteen samen met hun coaches Marit, Elske en Brechje. “We hebben de eerste dag bedacht wat we zouden gaan maken”, vertelt Brechje Janssen, eigenaresse van de theaterschool. “Ze bedachten een verhaallijntje waarbij de kinderen door een list op een soort schoolreisje gingen en belandden in de jungle. Daar stuitten ze op een grot waarin Daan verdween. Hij wordt de koning van de grotbewoners. De andere kinderen gingen hem zoeken en uiteindelijk kwam alles goed en werd iedereen vrienden.”

De naam ‘Lekker met de meiden en Daan’ hebben de kinderen zelf bedacht met als inspiratie het nummer van zangeres Merol. “In het 25-minuten durende toneelstuk zongen ze dat liedje in de bus tijdens het schoolreisje. We hebben juist gebruik gemaakt van onze enige jongen in de groep. Ze maakten hem daarom koning van de grot.” Er werd veel gedanst op het toneel, geïnspireerd op dansjes van social media platform Tic Toc.  

Ideaal alternatief

Janssen kreeg veel enthousiaste reacties op het zomerkamp en het toneelstuk. “Ouders vonden het heel leuk wat ze gezien hebben. Iedere dag kwamen de kinderen thuis met verhalen en ze kwamen met veel plezier naar ons toe.” Het zomerkamp is in het leven geroepen mede door corona. “Het was eerst onzeker of ze überhaupt op vakantie konden”, vertelt Janssen. “De meeste kinderen gaan niet zes weken op vakantie. Voor ouders is het fijn als kinderen een leuke dagbesteding hebben.” Nu de zomer voorbij is geeft Janssen weer theaterlessen en cursussen, zoals productieklassen en musicals. 

Uit de krant