Niki en Jelle uit Naarden kunnen helaas niet op vakantie in Canada. "Nu proberen we andere leuken dingen te doen, zoals dit."
Niki en Jelle uit Naarden kunnen helaas niet op vakantie in Canada. "Nu proberen we andere leuken dingen te doen, zoals dit." (Foto: Jasmijn Verhulst)

Unieke kampeerplek: slapen bij het middeleeuwse kasteel van Muiden

MUIDEN - Deze zomer kunnen bezoekers overnachten rond een van de oudste kastelen van Nederland. Ongeveer twintig tentjes staan verscholen in de pruimenboomgaard.

De eerste logés komen vlak na sluitingstijd met rolkoffertjes en weekendtassen het landgoed van het Muiderslot oplopen. Het kasteel is na 18:00 uur gesloten voor museumbezoekers en tovert zich om tot unieke kampeerplek. Het is even zoeken naar de juiste tent, maar als het juiste nummer op de zijkant is gevonden is het een kwestie van uitpakken. Niki en Jelle uit Naarden geven een kijkje in hun slaapplek voor deze nacht. "We hebben bedden, twee stoeltjes, een tafeltje en een lampje", laat Niki zien. "Het is goed uitgerust."

Ze zouden eigenlijk in augustus een rondreis naar Canada maken, maar die vakantie gaat niet door. Niki: "Nu proberen we andere leuke dingen te doen en toen kwam ik dit tegen. Dit lijkt me wel een bijzonderen ervaring." Jelle: "We hebben ooit bij kasteel Engelenburg in Brummen geslapen, maar dat was meer een landhuis. Dit is echt uniek."

Slapen als ridders

Na het uitpakken van de spullen is het tijd voor een rondje om het kasteel en een welkomstdrankje. Daarna mogen de gasten een picknickmand ophalen met het avondeten, die bij de tent in de kasteeltuinen opgegeten kan worden. Een gids van het Muiderslot neemt de campinggasten vervolgens mee op een avondtour door het verlaten kasteel en sluit de avond af met spannende verhalen rond het kampvuur. Bang om daarna te slapen bij een verlaten slot zijn Niki en Jelle niet. "De ridders sliepen hier vroeger ook in de kasteeltuinen, dus wij kunnen hier ook prima slapen. Het is juist een mooi avontuur."

Inmiddels zijn meerdere gasten gearriveerd, zo ook Mariëtte en Kees uit Meerkerk, vlakbij Vianen. "Ik had dit op televisie gezien bij Blauw Bloed", vertelt Mariëtte enthousiast. "Zelf hou ik heel erg van kastelen en deze kans krijg je natuurlijk niet zo vaak. Dus ik zei tegen mijn man: 'kom, ga je mee?'. En die vond het eigenlijk wel een leuk idee." Ook zij hadden eigenlijk een andere vakantie geboekt, namelijk naar Ijsland. "Dus dit is even wat anders, maar wel een leuk alternatief."

Om de ervaring van de logeerpartij bij het Muiderslot af te sluiten mogen de kampeerders, voor wie durft, in de ochtend nog een duik nemen in de Vecht. Kees: "Natuurlijk ga ik dat doen, ik heb mijn zwembroek mee! Morgenochtend spring ik lekker het koude water in." Mariette houdt het bij aanmoedigen vanaf de kant. Na het kasteelontbijt is het tijd om de tassen weer in te pakken en uit te checken, want om 10 uur staan de eerste bezoekers alweer voor de kasteelpoort. Mariëtte: "We gaan hierna heerlijk fietsen en de omgeving verkennen. Wij doen echt vakantie in eigen land dit jaar met een paar weekendjes weg, ook met het gezin en ons kleinkind. We gaan er zo toch wat leuks van maken."

Het Muiderslot laat de tentjes tot 12 september in de pruimenboomgaard staan en ze zijn beschikbaar op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond.

Meer berichten