Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

OFGV: ‘Asbest KNSF moet spoedig verwijderd worden’

Algemeen

MUIDEN - Een versnelde schouwing heeft geleid tot het extra afdekken, omheinen en spoedig verwijderen van de asbest bij de Westbatterij. Het traject voor de sanering van de asbest is nog in volle gang, ondanks dat gedacht werd dat de sanering al voltooid was. De gemeente is volgens projectontwikkelaar KNSF Vastgoed altijd op de hoogte geweest. 

Er vond een versnelde schouwing plaats nadat verschillende nieuwsmedia berichtten over de ‘gevonden’ asbest. KNSF Vastgoed moet de achtergebleven asbest en het afgedekte puin en afval spoedig verwijderen van het terrein, zo stelt De Omgevingsdienst van Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV). Daarbij is gevraagd het terrein af te zetten tot de uitvoering van het werk loopt, zodat het terrein niet toegankelijk is voor onbevoegden. Het afgedekte puin is per direct voorzien van een separaat hekwerk. 

Niet boven saneringsgrens

OFGV heeft in 2019 bodemonderzoek gedaan en een plan opgesteld voor de verwijdering van de asbest. Er waren op paar plekken, zogenaamde hotspots, waar de waarden van asbest hoger was. “Deze punten moeten worden ontgraven en afgevoerd door een erkend verwerker”, laat OFGV weten. “Op het overgrote deel van het terrein bleek uit onderzoek dat er geen asbest boven de saneringsgrens is aangetroffen en dat de deeltjes te klein zijn om zo te verwijderen. Dit kan opgelost worden met een grote laag schone grond boven op de oude grondlaag, in plaats van afgraven.” Uit controle door een toezichthouder van de OFGV bleek echter dat naast de bekende kleine deeltjes ook nog grotere stukken asbest op het maaiveld aanwezig waren. KNSF is verzocht dit op te ruimen, waarvan de uitvoering van dit werk nog loopt. De nacontrole door OFGV moest ook nog plaatsvinden.

 Het traject om deze grotere stukken asbest te verwijderen is nu nog bezig en zit in de eindfase, zo stelt projectontwikkelaar KNSF Vastgoed. “We zijn nog bezig om de laatste stukjes asbest te verzamelen”, licht Marcus Wieringa van KNSF Vastgoed toe. “Als het regent komt er af en toe nog iets omhoog in de bovenste grondlaag. Het is beter om alle asbest straks in één keer weg te doen.” 

Volgens de regels

Uit het onderzoek van OFGV kwam naar voren dat de asbest die bij de Westbatterij ligt niet extra omheind en afgedekt hoefde te worden. Wieringa: “Nederland is zeer streng in die waardes. Volgens onze saneringsexpert is dit hechtgebonden asbest, dat betekent dat het geen losse, vrije vezels zijn die je inademt. Deze asbest is onder een bepaalde waarde waarbij het niet nodig is om af te zetten.” Het depot van verzamelde asbest is nu voor de zekerheid wel extra afgezet met zeil en een hekwerk. “Het is puur door de beeldvorming die is ontstaan dat wij het voor de zekerheid nog beter hebben afgezet. We hebben opdracht gegeven aan de aannemer om het afvoeren te organiseren, maar wanneer weet ik nog niet. Dat moet onder strenge restricties en toezicht van bevoegd gezag plaatsvinden. Het is niet iets dat je zelfstandig kunt schoonmaken, je moet melden hoe en wanneer alles gebeurt.”

De verzamelde asbest lag al tijden als depot op de plek van de voormalige volkstuintjes langs de Westbatterij afgedekt onder een stuk zeil. “Het is afkomstig van de golfplaten van de volkstuinen die in 2018 zijn verhuisd naar het Hoogerlust terrein”, aldus Wieringa. “Destijds hebben wij deze erfenis van de Volkstuinvereniging overgenomen. Eerst zouden zij het terrein schoon moeten opleveren, maar wij hebben de afspraak met de gemeente gemaakt om dat zelf op een professionelere manier te doen.”

Alarmbellen

Ondanks dat het lijkt dat de sanering volgens de richtlijnen verloopt, zijn er zorgen over de gezondheidsrisico’s van de nabijgelegen stukken asbest. Rolien Bekkema (PvdA) heeft meteen nadat ze hoorde dat er nog asbest lag schriftelijke vragen ingediend aan het college. “Mijn eerste reactie was: ‘het zal toch niet?’ We wisten toen de volkstuinen in 2018 zijn opgeleverd dat er afval en asbest aanwezig was. Er zijn toen duidelijke afspraken over gemaakt tussen de gemeente en KNSF om dat op te ruimen.” De OFGV zou volgens Bekkema al akkoord hebben gegeven dat de sanering voltooid is. Bekkema: “Hier zit iets vreemds, sinds de Omgevingsdienst zelf denkt dat het terrein al gesaneerd is. Nu blijkt dat het er nog ligt en dat KNSF Vastgoed het nog weg moet halen, dan gaan de alarmbellen af.”

Bekkema: “Het is enorm verontrustend, want het gaat wel over de volksgezondheid. Het is een ernstige milieuovertreding. We weten als je zelf een klein pallet asbest uit je huis wilt halen wat voor maatregelen daarbij komen kijken. En dat dit al tijden open en vloot op een terrein ligt waar kinderen spelen, honden worden uitgelaten en mensen zijn; dat is onaanvaardbaar.”

KNSF Vastgoed geeft aan altijd volgens de regels te hebben gewerkt en dat de gemeente wekelijks is geïnformeerd over de sanering. Wieringa: “Het is echt pijnlijk en vervelend dat er gezegd wordt dat we nalatig zouden zijn. Maar het is ook een eye-opener dat wij misschien toch de communicatie zorgvuldiger moeten doen. Het is juist in ons belang om de asbest op een veilige manier te verwijderen.” 

Verantwoordelijk

Volgens raadslid Bekkema is het belangrijkste dat het zo snel mogelijk wordt opgelost omwille van de volksgezondheid. “Als het niet wordt opgelost door KNSF Vastgoed los je het als gemeente desnoods zelf op, maar je kunt het niet zo laten liggen. De gemeente is verantwoordelijk voor de volksgezondheid van haar inwoners. Er zijn afspraken gemaakt met de projectontwikkelaar en er moet op worden toegezien dat die worden nagekomen. Als dat niet gebeurt in een acuut bedreigende situatie zoals nu, moet de gemeente zelf stappen ondernemen.” 

“Daarbij is het interessant dat de omgevingsdienst denkt dat het terrein al gesaneerd is.” Bekkema hoopt dat het college door de commotie, ondanks het zomerreces, stappen neemt en de situatie wordt aangepakt. “We willen niet dat de hele zomer die asbest daar blijft liggen.”

Uit de krant