Afbeelding
Foto: Jessica de Jong

Inwoners Naarden-Vesting meldingsmoe van overlast jeugd

Algemeen

NAARDEN - De overlast van jongeren in Naarden-Vesting is de afgelopen maanden iets afgenomen, maar nog steeds aanwezig. De luidruchtige (rel-)jeugd verstoort al maanden de nachtrust van inwoners door geluidsoverlast van ‘partybootjes’ en het zwerfafval dat ze achterlaten op de wallen. Bewoners lijken inmiddels meldingsmoe en bellen minder vaak de politie.  

“Met name als het mooi weer is in het weekend trekken jongeren massaal naar de wallen om te chillen en laten ze nogal wat zwerfafval achter”, laat Fleur Lempers, bestuurslid van Bewonersplatform Naarden-Vesting weten. Afgelopen weekend was het weer raak, net als de weekenden op Hemelvaartdag en daarna. “Ze laten heel veel troep achter op de wallen, dumpen het naast de prullenbakken en ook in de grachten. De oude haven is een op- en afstapplek van partybootjes die richting het Vestingeiland gaan om feestjes te houden. Er is veel geluidsoverlast van alle muziek op de bootjes, waardoor mensen niet echt een lekkere nachtrust hebben.”

Minder meldingen

De handhaving is inmiddels opgeschaald en de overlast lijkt iets te zijn afgenomen. Lempers: “Misschien dat ze er lucht van hebben gekregen dat er meer wordt gehandhaafd, of ze zoeken hun heil ergens anders.” Desondanks hoort Lempers genoeg verhalen van inwoners die nog regelmatig overlast ervaren, maar er komen minder meldingen binnen bij de politie. “Bewoners lijken inmiddels ‘meldingsmoe’ te zijn, want ze weten niet of het zin heeft. Maar de politie heeft een exacte locatie en tijdstip nodig van de bewoners zelf om te kunnen handelen. We roepen mensen op om overlast te blijven melden, zowel bij de politie als bij ons. Zodat wij ook tegen de gemeente kunnen zeggen waar de problemen zich blijven voordoen en hier iets aan kan gebeuren.”

Oplossing

Vanwege al het zwerfvuil dat nog ronddwaalt over de wallen en in de gracht hebben diverse inwoners van de Vesting besloten zelf de handen uit de mouwen te steken. Aanstaande zondag is de eerste maandelijkse schoonmaakactie waarbij er met prikstokken afval wordt geraapt op de vestingwallen. Een aantal booteigenaren hebben zich aangesloten en willen het weekend daarna de grachten opschonen. 

Bewoners van de Vesting hebben zelf een oplossing aangedragen aan de gemeente tegen de bootjes aan de gemeente, namelijk om alleen elektrisch aangedreven motoren in- en rond de vesting toe te staan. Hiermee wordt volgens de bewoners de overlast van varende boten gereduceerd, de oude vestingmuren beter beschermd en is het beter voor het milieu. De gemeente heeft laten weten het in overweging te nemen, maar zegt op dit moment voldoende wetgeving te hebben om de overlast door de boten te bestrijden. 

Uit de krant