Vivium-directeur Marco Wisse.
Vivium-directeur Marco Wisse. Foto: © Bob Awick

Nieuwbouwplannen voor verouderd revalidatiecentrum Naarderheem

Zorg

NAARDEN - Revalidatiecentrum Naarderheem moet vernieuwen om aan de moderne eisen te kunnen blijven voldoen en hun ambities voor de toekomst te kunnen waarmaken. Er zijn nieuwbouwplannen. "We zijn in het stadium van een ruimtestudie, maar we willen voor het einde van het jaar een bouwvergunning aanvragen", valt Vivium-directeur Marco Wisse met de deur in huis. Dan is er tijd nodig om de bouwplannen verder uit te werken en de bouwduur wordt geschat op anderhalf jaar. "In 2023 moet het nieuwe Naarderheem dan open."

Het huidige pand uit de jaren 70 - 45 jaar geleden door 23 diaconieën uit de regio als gecombineerd verpleeghuis voor mensen met een lichamelijke beperking neergezet - gaat helemaal plat. Waarom? "Een paar jaar geleden hebben we een architect gevraagd: kunnen we Naarderheem aanpassen aan de moderne eisen en de ontwikkelingen in de ouderenzorg? Het antwoord was dat het nooit een efficiënt gebouw gaat worden."

Hoogte in

Het wordt een hele doelmatige bouw, verzekert Wisse. "Plezierig en compact. Geen architectonisch hoogstandje, want daar is geen geld voor, en dat is ook niet onze doelstelling. Het moet vooral een gastvrije en stimulerende omgeving zijn, waar we persoonlijke zorg kunnen bieden volgens de nieuwste technieken. Maar Vakwerk uit Haarlem gaat er natuurlijk iets moois van maken." Het nieuwe pand gaat iets de hoogte in, maar "niet extreem". Parkeren gaat net als nu op eigen terrein plaatsvinden. Natuurlijk is de gedachte van een parkeerkelder eventjes door het hoofd geschoten, maar hier is niet voor gekozen, mede door de hoge kosten van de aanleg hiervan.

Sociale woningbouw

Het nieuwe Naarderheem wordt met 15.000 m² wel een stukje kleiner dan het huidige centrum (18.000 m²). "Het schuift ook een stukje op richting Naarden-Vesting", vertelt Wisse. Het grasveld voor de hoofdingang krijgt mogelijk de bestemming sociale woningbouw. Ook zou zorginstelling Philadelphia, die volgens Wisse al tien jaar op zoek is naar een geschikte locatie voor een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking, mogelijk een plek op het terrein kunnen krijgen. "Het meest waarschijnlijke is dat we voor deze projecten de grond gaan verkopen." En hoewel dit prima past in het gemeentelijk beeldkwaliteitsplan gaat de huidige 'voortuin' van Naarderheem daardoor wel verloren, maar daar heeft Wisse een prima oplossing voor. Grenzend aan Naarderheem ligt namelijk een prachtig park - beschermd stadsgezicht - en dat kan als recreatieplek worden ingezet. "Wat mij betreft wordt het openbaar gebied", voegt Wisse daar aan toe. Wat ook gaat verdwijnen zijn de zusterwoningen (24 woonunits), waar momenteel leerlingen en stagiaires tijdelijk wonen.

Veel te groot

Zeven jaar geleden is Naarderheem - na ruim veertig jaar kwetsbare ouderen te hebben verzorgd - zich gaan specialiseren in het revalideren van ouderen. Wisse: "Maar dat doen we in een gebouw dat eigenlijk voor een hele andere doelgroep gebouwd was. Het gebouw is veel te groot. Een zorgmedewerker loopt hier gemiddeld tien kilometer per dag en dat is verschrikkelijk zonde van tijd en energie, en dat alleen maar omdat het zo'n groot gebouw is. Een derde van de tijd staat twee derde van de ruimtes leeg en dat kan niet meer vandaag de dag." Daarom krijgen alle algemene ruimten in de nieuwe situatie ten minste twee functies.
Naarderheem wil ook terug naar het oorspronkelijk aantal patiënten van tweehonderd (nu zijn dat er 170, red.). Zij krijgen allemaal een eigen kamer met eigen sanitair.

'Rooming-in' 

De kamers worden zo groot dat 'rooming-in' mogelijk is. "De partner mag mee. Wij denken dat dat de gamechanger in de revalidatiezorg wordt. Als je van een echtpaar de zieke patiënt gaat revalideren en je neemt de mantelzorger meteen mee in dat proces, dan leren ze samen veel sneller hoe ze om moeten gaan met de handicap of de beperking. Daarmee gaan we proberen om de opnameduur - gemiddeld dertig dagen - veel korter te maken en daarnaast is het voor echtparen vaak ook heel prettig om samen te kunnen blijven. En we willen ook uitbreiden met afdelingen voor behandel-intensieve-zorg. In de langdurige zorg - de zorg voor mensen met dementie of chronisch lichamelijk beperkte mensen - is de aandacht tot nu toe altijd gegaan naar wonen. Daar is alles gericht op comfort, gezelligheid en huiselijkheid. En dat is voor hele grote groepen mensen buitengewoon plezierig, maar voor een beperkte groep is dat niet genoeg. Daarbij moet je denken aan mensen met de ziekte van Parkinson, ALS of een cognitieve beperking. Om voor hen de kwaliteit van leven op peil te houden moet meer naar de medische kant gekeken worden en omdat wij daarin in dit huis gespecialiseerd zijn, willen we voor deze doelgroep aparte afdelingen hebben. De ziekte van Parkinson wordt volksziekte nummer drie, naast hart- en vaatziekten en diabetes."

Meerwaarde 

Welke meerwaarde kan Naarderheem deze revalidanten geven? "Kennis van de aandoening. Een parkinsonpatiënt is voor een beetje plezierig leven ongelooflijk afhankelijk van hele zorgvuldig afgestelde medicatie. Daar moet je aan blijven sleutelen en daar heb je specialisten voor nodig. Dat kun je er niet even bij doen. Het zijn ook mensen die een speciale benadering vragen. De kleurstelling van de vloerbedekking kan bijvoorbeeld al van grote invloed zijn op hun gemoedstoestand. Dat vraagt ook iets van de inrichting van het gebouw."

Uitdaging

Het is een uitdaging om een nieuw huis voor de toekomst te bouwen. Het nieuwe Naarderheem moet namelijk weer veertig jaar - de standaardlevensduur voor een gebouw in de zorg - mee kunnen. "En voor die toekomst is moeilijk te voorspellen met welke patiënten je te maken krijgt. Daarom haal ik nu veel informatie op bij kinderziekenhuizen. Dat zijn tenslotte mijn patiënten van de toekomst." Maar ook op de korte termijn worden er meer revalidanten verwacht. "De echte vergrijzing van de 80-plussers, want daar zit onze doelgroep, begint nu hand-over-hand toe te nemen. Er zijn voorspellingen dat er in Nederland meer dan 100.000 verpleeghuisplaatsen bij moeten. Dat is de meest sombere voorspelling. Binnen het volume wat er nu staat, kunnen wij die uitbreiding accommoderen", besluit Marco Wisse.

https://vivium.nl/naarderheem-nieuwbouw

Uit de krant