Afbeelding
Foto: Politie

36 maanden geëist voor gewelddadige woningoverval Naarden

Algemeen

NAARDEN – Tegen de 31-jarige Chileen is vrijdagmiddag bij de rechtbank Lelystad 36 maanden celstraf geëist voor medeplegen van een gewelddadige woningoverval op een woning aan de Dr. Anthon van de Horstlaan in Naarden.

Volgens de officier van justitie zou de Chileen samen met een 17-jarige medeverdachte de Naardense woning op 14 februari rond 14.00 uur via het dakraam zijn binnengekomen. Een van de bewoners was op dat moment thuis en werd verrast in zijn slaap. De man werd gekneveld en geslagen.

De Chileen ontkende vrijdagmiddag dat hij geweld tegenover het slachtoffer had gebruikt. Dit zou de mededader hebben gedaan. Zijn advocaat vroeg de rechtbank hem van het geweld vrij te spreken.

Openstaand dakraam

De twee mannen waren die ochtend met de fiets in de trein vanuit Amsterdam naar Naarden afgereisd. Volgens de Chileen om in te breken. Het plan zou zijn gekomen van de minderjarige medeverdachte, een bekende van de politie. 

Eenmaal in Naarden rijden de beide mannen ter verkenning een aantal rondjes door de buurt. Uiteindelijk wordt de woning aan de Dr Van de Horstlaan uitgekozen om in te breken. Via het openstaande dakraam komen de mannen de woning binnen. Eerst klimt de de 17-jarige naar binnen, De Chileen blijft buiten op de uitkijk staan. Na een paar minuten krijgt hij een seintje dat hij ook moet komen. Eenmaal binnen wordt het slachtoffer gekneveld en opgesloten in de douche. Terwijl de twee mannen binnen zijn is de politie al onderweg, gewaarschuwd door een oplettende buurtbewoner.

Volgens de verdachte was zijn rol ondergeschikt. Toen hij na een paar minuten ook de woning binnenkwam was het slachtoffer al gekneveld. Hij wilde daar niets mee te maken hebben en zou de woning rechtsomkeer weer hebben verlaten. Toen hij weer buiten kwam werd hij en de mededader door de gealarmeerde politie aangehouden.

Heel geweldadig

Het slachtoffer heeft verklaard dat hij door beide verdachten is gekneveld en geslagen. Het tweetal was volgens de bewoner heel gewelddadig, ze bonden hem vast, stopten een sok in zijn mond en deden hem een gezichtsmasker voor. Een van hen zou gelijk gevraagd hebben waar het geld was. Bij aanhouding zijn bij beide verdachten sieraden gevonden die van het slachtoffer waren.

De minderjarige medeverdachte is afgelopen dinsdag door de kinderrechter veroordeeld tot 9 maanden jeugddetentie, onder meer voor deze woningoverval.

Uit de krant