De muziek vulde de Grote Kerk van Naarden met een rustgevende sfeer. Voor Dorien van Nieukerken de grootste plek waar ze les heeft gegeven.
De muziek vulde de Grote Kerk van Naarden met een rustgevende sfeer. Voor Dorien van Nieukerken de grootste plek waar ze les heeft gegeven. Foto: Jasmijn Verhulst

Imposante Grote Kerk Naarden dient deze zomer als locatie voor yogalessen

Algemeen

NAARDEN - Met de avondzon door de hoge ramen van de Grote Kerk doet Dorien van Nieukerken alvast de kaars aan die in het midden van de yogamatjes staat. De rustgevende muziek galmt spiritueel en haast magisch door de majestueuze ruimte. Deze week geeft ze haar vierde en laatste yogales op deze bijzondere plek. Als onderdeel van het project-Hemelsbestormers rondom de dakrenovatie van de Grote Kerk vinden er deze zomer yoga- en mindfulnesslessen plaats in de kerk.

Van Nieukerken heeft op veel mooie plekken les mogen geven, maar nog nooit eerder in een kerk. “Ik vind het altijd heerlijk om buiten in de natuur te zijn, maar dit is wel een van de grootste plekken waar ik les heb gegeven. Het heeft iets reusachtigs, iets groots. Een bijzondere plek als deze geeft een extra dimensie. Het is altijd fijn om in een mooie ruimte te zijn om je beoefening te doen.”

Sluiten

Toen ze slechts negen jaar oud was, ontdekte Van Nieukerken yoga. “Dat vind ik zelf ook jong, maar ik ben ermee opgegroeid. Voor mij is het heel normaal om op dit pad te zijn van zelfbewustzijn, balans en gezondheid.” 25 jaar geleden startte ze haar eigen yogacentrum Heart to Heart en in 2016 met Heart House Bussum. De afgelopen maanden moesten de centra echter sluiten en kon Van Nieukerken een paar maanden geen lessen verzorgen. “In het begin was het rustig, maar omdat het yogacentrum onder sportscholen valt, moest ik alles gaan omzetten. Het was niet zeker wanneer we weer open mochten. Voortdurend was het aanpassen en nieuwe wegen zoeken.” Inmiddels geeft ze weer les, al wisselt het aantal aanmeldingen door de vakantieperiode en corona. “Er zijn mensen die nog niet met groepen willen zijn, dat merk je. Aan de andere kant zijn er ook heel veel mensen die enthousiast zijn en niet kunnen wachten om weer bij elkaar te zijn en samen yoga te kunnen beoefenen.”

Ontzweven

Yoga is volgens Van Nieukerken niet alleen gezond - je houdt je lichaam in een goede conditie qua soepelheid en kracht - maar het opent het lichaam en geeft vrijheid aan blokkades. “Er komt energie vrij, het opent je systeem en lichaam en geest zijn één. Het brengt je in het hier en nu, waarbij je luistert naar je lichaam. Want daar zijn we eigenlijk niet vaak mee bezig. We staan vaak op de automatische piloot. Door het regelmatig te doen, vind je meer balans.” Dat yoga wordt gezien als zweverig is volgens Van Nieukerken onterecht. “Ik denk dat yoga het tegenovergestelde is. Yoga en meditatieve oefeningen helpen je juist om te ontzweven en je concentratie te verhogen. Het is eigenlijk mindful sporten met een bepaalde aandacht die je helder maakt. Dus in plaats van zweverijen brengt yoga je in het hier en nu.”

Uit de krant