Afbeelding
Foto: Judith van Dijkhuizen

Celstraf van 14,5 jaar voor doden Naardense Edita (42)

Algemeen

BUSSUM - De 44-jarige man uit Bussum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar en 6 maanden. De man doodde in september 2018 zijn ex-partner Edita Moliené en wikkelde haar lichaam in een opblaaszwembad. De man heeft dit pakket vervolgens gedumpt in het water van de Muidertrekvaart, tussen Muiden en Amsterdam.

Muidertrekvaart

Het 42-jarige slachtoffer uit Naarden en de verdachte hadden in de zomer van 2018 een kortstondige relatie. In de nacht van 11 september 2018 was het slachtoffer nog bij de verdachte. Twee dagen later, in de vroege middag van 13 september 2018, zagen omstanders een pakket drijven in de Muidertrekvaart. Dit pakket bleek later een opblaaszwembad met daarin het lichaam van het slachtoffer te zijn. De verdachte verklaarde niets met haar dood en verdwijning te maken te hebben. 

Wisselende verklaringen

Uit onderzoek blijkt dat het lichaam van het slachtoffer sporen van potentieel dodelijk letsel bevatte, en dat zij was vastgebonden en in een opblaaszwembad gewikkeld. De rechtbank stelt vast dat het slachtoffer door dodelijk geweld om het leven is gebracht. Tijdens het onderzoek heeft de politie in het huis van de verdachte diverse materialen aangetroffen die in verband zijn te brengen met het pakket waarin het lichaam is teruggevonden. Ook heeft de verdachte de schoenen van het slachtoffer aan een derde aangeboden, op een moment dat het slachtoffer al was overleden. Tot slot is op een knoop van het touw waarmee het slachtoffer was vastgebonden DNA gevonden, onder andere van de verdachte. 

Straf

Haar dood, het toegebrachte letsel, het vastbinden en het wegmaken van het lichaam wijzen op een gruwelijke en schokkende gang van zaken die een zeer grote impact heeft op de nabestaanden. De officier van justitie eiste eerder een gevangenisstraf van 15 jaar. De rechtbank heeft gelet op wat er in min of meer vergelijkbare zaken aan straf wordt opgelegd en vindt een gevangenisstraf van 14 jaar passend. Tijdens het onderzoek werden ook vuurwapens en munitie gevonden in de woning van verdachte. Daarvoor komt er nog 6 maanden celstraf bij.

Uit de krant