Het rode dak wordt, als het plan doorgaat, vervangen door een volledig glazen gevel met dezelfde hoogte.
Het rode dak wordt, als het plan doorgaat, vervangen door een volledig glazen gevel met dezelfde hoogte.

Omwonenden 'oude Eurami' chagrijnig over bouwplan

Algemeen

BUSSUM - Omwonenden van Landstraat 52 zijn zeer verbolgen over de door de gemeente Gooise Meren verstrekte omgevingsvergunning voor het voormalige Euramipand. Een projectontwikkelaar wil daar op de begane grond vijf appartementen bouwen, en de gemeente wil daarom de bestemming 'detailhandel' wijzigen in 'wonen'. De buurtbewones hebben hiervan een schets gezien en vinden het een rampzalig plan. Dat meldt woordvoerder Frans Snijders Blok.

Eerder werd een omgevingsvergunning voor vijf appartementen door de gemeente ingetrokken omdat de parkeernorm niet in orde was. "Wij hadden allemaal tegen zowel het bouwwerk als tegen de te verwachten parkeerproblemen een bezwaarschrift ingediend. Enkele uren voor de behandeling van de bezwaarschriften werd deze sessie zonder opgaaf van redenen afgeblazen door de gemeente. We hebben de gemeente ook gevraagd met ons in overleg te gaan, maar daar is niets mee gedaan." Vier maanden later - op 19 mei 2020 - heeft de gemeente de projectontwikkelaar opnieuw een vergunning verleend. "Konden we weer opnieuw beginnen."

Sjoemelen

In die vergunning wordt uitgegaan van vijf appartementen en slechts drie parkeerplaatsen. Dat laatste zit de buurt niet lekker. "We komen nu al tientallen plaatsen tekort. De gemeente zit hier echt te sjoemelen met cijfers en heeft de parkeernormen uit 2013 gebruikt in plaats van de door de gemeenteraad vastgestelde normen uit 2019. Want in dat laatste geval heb je toch echt zes plekken nodig." Daarnaast is de buurt woest over de zestien meter brede en vijf meter hoge glazen achterpui van 'de blokkendoos die volkomen misstaat in de omgeving'; het zou de privacy van de bewoners van de vier huizen achter het winkelpand schenden. "Je kijkt dwars bij elkaar naar binnen."

Gezichtsverlies

De buurt zegt dat de gemeente koste wat kost dit plan wil doordrukken. "Daar heeft het alle schijn van. Er zitten diverse strijdigheden in het plan, zoals woonbestemming, bouwhoogte en te bebouwen oppervlakte. Het lijkt erg zoeken naar de mazen in het bestemmingsplan en daarmee wekt de gemeente toch sterk de schijn van partijdigheid. Wellicht wegens gedane toezeggingen, gezichtsverlies of om een schadeclaim te voorkomen. Maar wij gaan er alles aan doen om dit plan niet door te laten gaan", aldus Snijders Blok, die ervan overtuigd is dat betrokkenen naar de Raad van State zullen stappen. "Wij zijn zo boos."
De gemeente laat weten de bezwaarprocedure die gisteren is afgelopen af te wachten, maar alle bezwaren worden afgehandeld.

Uit de krant