Foto: PR

De klassieke zomer van deMess

NAARDEN - De deuren van deMess aan het Adriaan Dortsmanplein 1b staan deze zomer 'gewoon' open.

Op zondag 5 juli om 11.00 uur is er een klassiek concert. "We hebben twee van de topmusici uit het afgelopen seizoen bereid gevonden om een extra concert in deMess te komen geven", meldt de organisatie. Het gaat om pianist Folke Nauta en contrabassist James Oesi. Daarnaast komt violist Joe Puglia alvast een voorproefje geven; overigens met een geheel ander programma dan hij later in het jaar zal spelen.

"Wie er destijds bij was weet vast nog dat we met Folke en zijn partner Cora Greevenbosch op fluit, een heel bijzondere ochtend hadden. Er werd begonnen met de serene muziek van Bach waarna we luisterden naar muziek uit de Russische Romantiek. Het concert eindigde met een flinke klap van de vliegenmepper in een poging de hommel uit het gelijknamige stuk van Rimski-Korsakow een kopje kleiner te maken."

Try-out

Op zondag 5 juli geeft Nauta een try-out concert met werken van de Larense pianist en componist Cor de Groot (1914-1993). Ook De Groot had - net als Nauta - medische problemen aan de rechterhand, waardoor hij werken voor de linkerhand ging schrijven en ook vele bekende stukken bewerkt heeft voor een versie met alleen linkerhand. Een aantal van deze stukken worden deze zomer opgenomen op cd.

In het middelste concert - op zondag 26 juli - kijkt de organisatie vast vooruit naar het nieuwe seizoen: de zeer getalenteerde violist Joseph Puglia komt de eerste Cellosuite in G groot van Johann Sebastian Bach spelen, bewerkt voor altviool. Daarna speelt hij op viool de tweede Partita in d klein. Joe is regelmatig concertmeester bij het ASKO/ Schönberg Ensemble en heeft zijn solodebuut in het Concertgebouw gemaakt tijdens het Holland Festival van 2009. "Op 3 december 2020 kan het publiek hem naar alle waarschijnlijkheid weer horen met het programma Beyond Bach, waarin hij de 3e Partita in E groot speelt, gevolgd door Six Dances van Pieter Smithuijsen, een werk dat geïnspireerd is op de dansvormen uit de Partita."

Rasmuzikant

Tot slot komt op zondag 16 augustus James Oesi opnieuw naar deMess om een programma te spelen dat dit keer geheel aan de Cellosuites van Bach gewijd zal zijn, maar in dit geval, omgezet naar de contrabas. "James heeft tijdens zijn eerdere optreden onze harten veroverd met zijn enthousiasme en liefde voor de contrabas. In het stuk Failing, A very difficult Piece for String Bass van T. Johnson liet hij zien dat we met een rasmusikant èn entertainer te maken hebben."

Bestel kaarten via demess.nl/agenda

Meer berichten