Foto: Guus Kroon

Tijdcapsule met stukjes van Halifax vliegtuig in monument geplaatst

MUIDEN - Al jaren zijn de mannen van Stichting Halifax Monument Muiden bezig om het monument voor de gecrashte Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog te realiseren. Nu deze er na de zomer eindelijk komt besloten ze om dit weekend de sokkel van het monument te vullen met een tijdscapsule.

"Mijn broer Hans kwam met het idee van de tijdscapsule", vertelt Guus Kroon, voorzitter van de Stichting. "We willen in ieder geval de hele geschiedenis van het monument en ons werk als stichting vast leggen, voor als het ooit weg wordt gehaald. Het monument heeft namelijk slechts een vergunning voor tien jaar, waarna het wordt verplaatst of gesloopt. We hopen dat het dan op een andere plek in de buurt kan staan."

De tijdscapsule, in de vorm van een lege fles, is gevuld met een chronologische tijdlijn van het monument vanaf de crash op 1 mei 1943 tot nu, een foto van de stichting en stukjes van het originele oorlogsvliegtuig. Guus: "In 2003 hebben we nog een van de vier motoren van het vliegtuig opgegraven in de Noordpolder op de plek waar hij is neergestort. David van Coolwijk heeft daarna met een metaaldetector nog stukjes gevonden. Een aantal van die stukjes hebben we nu in de tijdscapsule gedaan."


De Stichting Halifax Monument Muiden - Guus Kroon

Noodlanding werd fataal

Het neerstorten van de Britse bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog is een belangrijk stukje historie voor de stad. Elk jaar op 4 mei wordt er extra stil gestaan bij de zeven omgekomen soldaten, die begraven liggen op de Algemene Begraafplaats in Muiden. Het vliegtuig steeg op 30 april 1943 op in Engeland, kort voor middernacht. Boven Muiden kwam het in de problemen en probeerde een noodlanding te maken. Twee van de bemanningsleden zijn dood gevonden naast het vliegtuig, nadat het tussen Muiden en Muiderberg neerstortte in de polder. De andere vijf soldaten zijn uit het vliegtuig gesprongen, waarvan er vier zijn verdronken in het Ijsselmeer en aangespoeld. Een bemanningslid is nooit gevonden.

De komende maanden wordt er door de mannen verder gewerkt aan het monument, dat op 5 september onthuld wordt. Aan de buitenkant van de sokkel komen rode bakstenen, met daar bovenop een propeller van een identieke Halifax uit dezelfde tijd. Aan de zijkant komt een plaquette met de namen van de bemanningsleden en een korte beschrijving over wat er is gebeurd.

Paaltjes in de grond

De plek waar het Halifax monument komt te staan is wel al bepaald. Afgelopen vrijdag heeft de gemeente paaltjes in de grond geslagen in het gras langs de Zuidpolderweg tussen Muiden en Muiderberg. "Het is het driehoekige perkje op de plek waar je de weg moet oversteken met de fiets", legt Kroon uit. Hij was aanwezig toen de paaltjes voor het monument erin werden geslagen. "Die plek is uitgekozen omdat je vanaf daar goed zicht hebt op de plek in de polder waar het vliegtuig neer kwam en er ruimte is voor een herdenking."


Paaltjes in de grond op de plek van het Halifax monument - Guus Kroon

De onthulling zou eigenlijk op 1 mei plaatsvinden, op de datum toen het vliegtuig neerstortte. Kroon: "Vanwege corona hebben we dat nu uitgesteld. We willen namelijk wel aandacht besteden aan de onthulling, sinds we veel giften hebben ontvangen voor het monument. De burgemeester heeft al aangegeven aanwezig te zijn. Het hangt nu af van de coronaregels en hoe die worden versoepelt. Binnenkort gaan we overleggen wat er weer mag en kan bij de onthulling in september."

Meer berichten