Bij de onthulling van het monument en de ingebruikname van de pomp in september 1991 waren zeven oud-ministers van financiën aanwezig. Geheel links Wim Kok, geheel rechts Wim Duisenberg, op dat moment president van De Nederlandsche Bank. Pieter Lieftinck, geboren in Muiderberg, was de eerste naoorlogse minister van Financiën en kreeg bekendheid door de geldsanering (‘Het Tientje van Lieftinck’).
Bij de onthulling van het monument en de ingebruikname van de pomp in september 1991 waren zeven oud-ministers van financiën aanwezig. Geheel links Wim Kok, geheel rechts Wim Duisenberg, op dat moment president van De Nederlandsche Bank. Pieter Lieftinck, geboren in Muiderberg, was de eerste naoorlogse minister van Financiën en kreeg bekendheid door de geldsanering (‘Het Tientje van Lieftinck’). Foto: Harry Mock

Lieftinckpomp in Muiderberg staat droog

Mensen

GOOISE MEREN - Harry Mock uit Naarden heeft een open brief aan de heer Erik Pieter Vlaanderen geschreven.

Beste E.P.,

De zomer is in aantocht. We gaan naar zee en de terrassen zijn weer open. Maar de Lieftinckpomp in Muiderberg staat al meer dan een jaar droog. Sinds het seizoen 2019 komt er geen water uit. Dat is ontzettend jammer. Toen de Rabobank nog op jouw adres in de Dorpsstraat zat, kon iedereen (sinds 1991) van het heldere drinkwater genieten: inwoners, waaronder onze jeugd, en recreanten die ons mooie dorp al dan niet op de fiets kwamen bezoeken. Dit alles is nu verleden tijd. Voor hoe lang nog?

Ik voel mij als initiatiefnemer van het Lieftinckmonument - nu al weer dertig jaar geleden - nog steeds nauw betrokken. Toen ik je begin vorig jaar vroeg waarom je de waterkraan had afgesloten, vertelde je dat je dit had gedaan omdat het waterleidingbedrijf jou een naheffing had gestuurd van rond de 1.000 euro. Jij opperde dat dit te maken zou kunnen hebben met de Lieftinckpomp. Door deze een jaar uit te laten staan, wilde je onderzoeken of de waterrekening weer met hetzelfde bedrag zou zakken.

Tekst gaat verder onder de foto.


De Lieftinckpomp staat prominent op het terrein van makelaarskantoor Vlaanderen in de Dorpsstraat te Muiderberg; formeel is het monument van de gemeente. - Harry Mock

Ik heb je voorgerekend dat het waterverbruik via de Lieftinckpomp niet meer dan 30 euro per jaar kost en dat een verhoging van 1.000 euro overeenkomt met een leverantie van minstens een miljoen liter water. Dat er gedurende zes maanden per jaar zoveel water uit de pomp wordt getapt, is ongeloofwaardig. Vervolgens voerde je aan dat er mogelijk een lek in de waterleiding zit. Ook dit lijkt mij nogal ver gezocht. Bij zoveel waterverlies zou de hele stoep voor jouw pand al lang zijn weggezakt.

Wat is nu eigenlijk de werkelijke reden van jouw opstelling? Ik kan niet geloven dat je de gemeente wilt benadelen omdat jij als inwoner-makelaar-raadslid nogal eens botst met het gemeentebestuur. Gooise Meren als juridisch eigenaar van de pomp moet immers opdraaien voor de kosten als jij definitief stopt; het brengt investeringen in een aparte watermeter en jaarlijkse contractkosten met zich mee. Ik vind dit net als jij verspilling van gemeenschapsgeld. Ik heb je daarom aangeboden jaarlijks uit eigen zak 30 euro te betalen. Jij wees dat af onder het motto dat als het om zo’n gering bedrag ging, jij dat zelf wel zou betalen. 

Tekst gaat verder onder de foto.


Jong en oud konden jaren genieten van het water uit de Lieftinckpomp toen de Rabobank nog in het pand zat. - Archief: Harry Mock

Inmiddels moet je de uitkomsten van jouw 'onderzoek' kennen en vraag ik mij af of jouw waterrekening door de afsluiting van de pomp wel of niet is gezakt. De uitkomst laat zich raden, maar ik ben toch benieuwd. Sinds je huurders in je pand hebt, zou hun waterverbruik de oorzaak van een eventuele stijging kunnen zijn. Omdat het langdurige overleg met jou tot geen enkel resultaat heeft geleid, doe ik nu aan het begin van deze zomer een openbare oproep aan jou: zet die waterkraan snel weer open. Velen zullen je dankbaar zijn, niet in het minst ondergetekende.

Harry Mock, Muiderberg


Uit de krant