Interactie tijden de buitenschoolse opvang (bso).
Interactie tijden de buitenschoolse opvang (bso). Foto: Floor Mommers
update

Opvang weer open, maar niet alles is normaal

Algemeen

BUSSUM - De kinderopvang is weer volledig open. Ook de kinderen van de BSO’s van Stichting Kinderopvang Bussum-Naarden-Muiden-Muiderberg (SKBNM) mogen weer op hun normale dagen komen. "Dat is voor iedereen natuurlijk superfijn", vertelt SKBNM-woordvoerder Suzanne Heuts. "Zowel kinderen als onze medewerkers krijgen zo hun normale ritme weer terug. We mogen bijvoorbeeld ook weer ons clubjesvervoer bieden en kinderen naar hun sporttraining brengen."

Toch is nog niet alles normaal, vertelt Heuts. "Volwassenen moeten uiteraard ook bij ons 1,5 meter afstand houden. Om te zorgen dat dit mogelijk is tijdens het halen en brengen, werken we nu op de kinderdagverblijven met tijdschema’s voor het brengen en halen van kinderen. De ouder legt een baby dan bijvoorbeeld in de box, waaruit hij door de pedagogisch medewerker weer wordt opgetild. Dreumesen en peuters kruipen of lopen zelf naar hun ‘leidsters’. Papa of mama kan vervolgens niet uitgebreid afscheid nemen van het kind. In de meeste gevallen is dat helemaal geen probleem, het geeft zelfs meer rust op de groep als de ouder na een kort en duidelijk afscheid weg gaat. Voor een enkel kind is het afscheid van papa of mama lastig. Gelukkig zijn de meeste kinderen snel getroost en voordat we het weten, zitten ze lekker te spelen." Op de BSO’s halen ouders hun kind op op het plein of de buitenruimte van de vestiging. "Dit gaat over het algemeen prima; wij zijn blij dat ouders hier zo goed aan meewerken."

Verkoudheid

Wat lastiger is, voor zowel medewerkers als ouders, is dat de opvang volgens het RIVM kinderen met een verkoudheid nog steeds moeten weren. "We snappen dat dit voor ouders van vooral jonge kinderen die hier regelmatig last van hebben, ongelooflijk vervelend is. Toch kunnen wij niet anders dan de RIVM richtlijn volgen, ook omdat wij als organisatie niet alleen een plicht naar ouders toe hebben, maar óók een plicht naar onze medewerkers om hun gezondheid te bewaken. Onze medewerkers zijn bereid om tijdens deze coronacrisis door te werken, ook tijdens de sluiting in de noodopvang, en om zonder beschermende kleding, zoals mondkapjes, bloot te staan aan contact met heel veel verschillende kinderen en ouders; zij het op afstand. Het minste dat wij kunnen doen, is de maatregel die er is om iedereen zo goed mogelijk gezond te houden, te respecteren. Daarbij volgen we wel de handreiking die stelt dat kinderen met hooikoorts, astma of chronische verkoudheid met klachten die als zodanig herkenbaar zijn, naar de opvang mogen komen."

'Klem'

Hoe fijn deze handreiking enerzijds ook is, anderzijds ontstaat er zo natuurlijk ruimte voor verschillende interpretaties en uiteenlopende toepassingen van de richtlijn en handreiking. "Onze medewerkers staan nu regelmatig ‘klem’ tussen de instructie die zij hebben gekregen en een ouder die een verkouden kind naar de opvang brengt. Heel lastig voor beiden. We hopen dan ook van harte dat deze richtlijn niet lang meer nodig zal zijn", zegt Heuts.

Update

Gisteren einde dag is de richtlijn voor het weren van neusverkoudheid door het RIVM aangepast. Heuts: "Het zong gisteravond al rond in de media, en nu wij het zojuist ook terugvonden op een officiele overheidsbron, hebben we ouders uiteraard meteen laten weten dat we kinderen van 0 tot 6 jaar met een neusverkoudheid volgens de richtlijnen wél mogen toelaten."

Uit de krant