Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Gooise Meren volledig zwerfafvalvrij

Algemeen

BUSSUM - In Gooise Meren is een initiatief gestart om de gemeente 100 procent zwerfafvalvrij te maken. Een ambitieus doel, daarom is de gemeente de samenwerking aangegaan met inwoners, scholen, winkeliers en de beweging Samen Sneller Duurzaam.

De eerste schoonmaakactie stond aanvankelijk gepland voor vrijdag 5 juni, maar toen werd het event vanwege het slechte weer afgelast. Afgelopen vrijdag trok wethouder Barbara Boudewijnse met buurtgenoten door haar eigen straat - de Stargardlaan - om de rotzooi op te ruimen. De gemeente leverde hiervoor vuilprikkers en ander materiaal aan. De actie werd met een bescheiden borrel afgesloten.

Zwerfvuilambassadeurs

De gemeente hoopt dat goed voorbeeld ook goed doet volgen en roept andere straten op om ook samen de handen uit de mouwen te steken. Om de zaak goed op poten te zetten worden zogeheten 'zwerfvuilambassadeurs' gezocht, mensen die het aanspreekpunt willen zijn in hun wijk. Zij kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar gooisemerenschoon@gooisemeren.nl met daarin naam en de straat of straten die je dan samen met buurtbewoners eenmaal per week/maand wilt schoonhouden. De gemeente faciliteert met prikkers om aan de slag te gaan. Alle 'geadopteerde' straten komen op een kaart te staan.

Fijner wonen

Waarom deze actie? "Het is fijn wonen in Gooise Meren, maar nog veel fijner als er geen zwerfvuil in je straat of woonbuurt ronddwaalt. Een schone straat of wijk zier er niet alleen beter uit, maar vergroot ook het veiligheidsgevoel. Goed voor het milieu en goed voor de leefbaarheid", aldus de gemeente Gooise Meren in een persbericht.

Uit de krant