Villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39.
Villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39. Foto: Jaap van Hassel

Brandbrief Heemschut komt binnen; onderzoek naar Jo Bonger-huis

Algemeen

BUSSUM - Er komt een onderzoek voor Regentesselaan 39 om te bekijken of het huis uit 1901 - in opdracht van Jo van Gogh-Bonger gebouwd - een gemeentelijke monumentale status kan krijgen, maar de toekomst van Villa Eikenhof blijft nog ongewis.

De VVD-motie, die mede ondertekend was door Hart voor BNM, GDP, PvdA en CU, werd met een grote meerderheid van de stemmen aangenomen (26 voor en vijf tegen). De indieners vinden de sloop van het pand 'een jammerlijke aderlating voor zowel het Spiegel, de kern Bussum als ook de gemeente Gooise Meren zou zijn in zowel cultuurhistorisch als architectuurhistorisch opzicht'.

Wethouder Alexander Luijten noemde de motie een aanmoediging voor het streven om dit soort monumenten zoveel mogelijk te behouden. "Maar het blijft een afweging tussen het publieke belang en het private belang (de eigenaar)." Raadslid Elisa Nuij vroeg zich af of het voor de nieuwe eigenaar wel eerlijk is dat een jaar na aankoop een monumentenstatus wordt aangevraagd. Zij kreeg onder meer bijval van Freek Vos (GroenLinks). De wethouder liet weten dat een besluit over een eventuele beschermde status niet over één nacht ijs kan gaan.

Heemschut

De Erfgoedvereniging Heemschut schreef een brandbrief aan het college. Ook adverteerde de bond op de achterpagina van deze krant. Deze kopte: 'Behoed Bussum voor een culturele blunder!' Heemschut heeft een aanvraag bij de gemeente Gooise Meren ingediend om van Villa Eikenhof een gemeentelijk monument te maken. Heemschut-voorzitter Karel Loeff reageert: "Wij zijn uiteraard blij dat de gemeenteraad van Gooise Meren de motie heeft aangenomen. Een duidelijk signaal dat de raad het belang van dit pand voor de Bussumse historie onderstreept. En inderdaad toevallig dat de gemeentepagina meldt dat de wethouder net in Naarden een Van Gogh-plaquette heeft onthuld in Naarden. Ik hoop dat we snel een dergelijke plaquette ter herinnering aan het erfgoed van Vincent van Gogh ook bij de Regentesselaan kunnen onthullen."

Behoud Bussums Erfgoed

De petitie van de Stichting Behoud Bussums Erfgoed (SBBE) die beoogt de sloop van de markante villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39 in Bussum te voorkomen is inmiddels door een duizendtal sympathisanten ondertekend, laat Hans Roelofsen voorzitter SBBE weten. "Onder hen de volledige staf van het van Gogh Musea, de RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en bewoners van de gemeente Gooise Meren. De overleden eigenares, mevrouw Huidekoper, bewoonde de villa 62 jaar. Nadat zij en haar echtgenoot de villa eerst van de familie Van Gogh huurden, kochten zij het huis. Mevrouw Huidekoper streefde ernaar om het huis zo veel mogelijk in de originele staat te bewaren, waardoor dit huis een waardevol voorbeeld is van de stijl en de tijdgeest zoals deze door de architect W.C. Bauer in dit bouwwerk is vereeuwigd. Bij de welstandscommissie van de gemeente ontbrak de kennis en het besef van de waarde van dit object, waardoor de koper in 2019 veronderstelde dat er geen bezwaar tegen sloop zou zijn. Het terrein is 3.700 vierkante meter groot en daarmee valt er na de sloop goed te verdienen door de plaatsing van meerdere huizen. De de bond Heemschut, de Historische Kring Bussum, de Vrienden van het Spiegel en de stichting Behoud Bussums Erfgoed spannen zich gezamenlijk in om de villa Eikenhof voor de sloop te behoeden."

Uit de krant