Iedere jaarlaag heeft een eigen kleur.
Iedere jaarlaag heeft een eigen kleur. (Foto: WdZ)

Louisa van 't Willem': 'Echt een dik compliment voor de roostermaker'

BUSSUM - De scholieren van het middelbaar onderwijs zijn ook weer fysiek op school aanwezig. Niet allemaal tegelijk natuurlijk. Op het Willem de Zwijger College krijgen 250 leerlingen op school en 500 thuis les. "Alleen in de ochtenduren", vertelt Louisa Verhulst. "Zij volgen vier lessen van veertig minuten. Zonder pauze, want we willen niet dat de leerlingen gaan lopen." De docent geeft live les en de leerlingen verblijven gedurende de ochtend in hetzelfde lokaal. Het is de docent die van lokaal wisselt. "Een heel gepuzzel, maar het is gelukt en dus echt een dik compliment voor de roostermaker."

Om iedereen veilig en volgens de RIVM-maatregelen binnen te krijgen, heeft elke schoolingang een eigen fietsenstalling. Daarnaast telt de school aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg nu vier ingangen, die bemand wordt door een steward. "Elke ingang heeft een eigen kleur (rood, groen, oranje en blauw), die gekoppeld is aan een klas." In het gebouw staat de in- en uitgaande route - per kleur - voor de leerlingen met voetstappen op de vloer gestickerd. Op deze manier kan niemand de fout in gaan. "Het loopt als een tierelier. We zijn trots op onze gedisciplineerde Gooise scholieren."

Partytent als buitenlokaal

In de klassen zelf staan kratjes met desinfectiemiddelen en papier. Iedereen moet daar zijn/haar handen ontsmetten. Na de les worden alle tafels schoongemaakt. In de toiletten hebben de blowers - om de handen te drogen - plaatsgemaakt voor papieren handdoekjes. De lokalen worden extra geventileerd en op het schoolplein is een grote tent neergezet die als buitenlokaal fungeert. In deze partytent vindt eind juni ook de aangepaste diploma-uitreiking plaats. "De zijkanten kunnen dicht, dus ook bij minder goed weer kan de tent gebruikt worden." Slechts twee havo-leerlingen doen op 15 en 16 juni resultaatsverbeteringstoetsen. Als zij deze goed afsluiten, is 't Willem' voor 100 procent geslaagd!

Oplossing

Van iedere jaarlaag komen elke dag acht leerlingen naar school; de rest volgt dus thuis achter de laptop de livelessen. "De kinderen vinden het heerlijk om weer op school te zijn en zijn blij elkaar weer te zien", vertelt Verhulst. Na school moet iedereen direct naar huis, want in de middag volgt iedere leerling thuis de onlinelessen. Ook de docenten moeten na hun les direct vertrekken. Er is voor hen geen plek om te hangen, want hun domein - de personeelsruimte - is afgesloten. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten, zo meldt Kees Hasenaar, afdelingsleider 2 en 3 vwo. "We hebben bijvoorbeeld leerlingen uit Weesp, Amsterdam, Driemond en Almere. Zij kunnen niet op tijd thuis zijn voor de thuislessen. Deze negen dagen (de scholieren krijgen eind deze week zomervakantie, red.) zijn een mooie testcase. Mocht het lesprogramma daarna ook nog op deze wijze voortgang vinden, dan moeten we voor deze praktische zaken een oplossing vinden."

Meer berichten