Afbeelding
Foto: PR
update

GDP: 'College gebruik WHO-normen bij geluidsbelasting woningbouw BOR-gronden'

Algemeen

GOOISE MEREN - Het Goois Democratisch Platform (GDP) roept in de raadsvergadering van vanavond het college op om op advies van het RIVM de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te hanteren bij het bepalen van de maximale geluidsbelasting op de te realiseren woningen in project de BOR-gronden.

Fractievoorzitter Jelmer Kruyt: "Uit een in 2018 verschenen rapport van de WHO blijkt namelijk dat ernstige gezondheidseffecten van omgevingsgeluid al kunnen optreden bij lagere geluidsniveaus dan eerder werd gedacht. De WHO heeft daarom richtlijnen opgesteld die ervoor zorgen dat de geluidsniveaus beperkt worden. Uit recent onderzoek van het RIVM, dat naar aanleiding van het WHO rapport werd gedaan, komt naar voren dat het Nederlandse beleid niet aan deze richtlijnen voldoet. Het RIVM adviseert daarom om het Nederlandse beleid te verbeteren, door het aan te passen aan de nieuwe inzichten van de WHO." De GDP-frtactie hoopt dat hun motie vanavond door de raad wordt aangenomen. "Temeer de huizen in dit woningbouwproject heel dicht op de snelweg zullen worden gebouwd."

Update

Kruyt laat weten dat de wethuder het niet nodig vindt om hierin verantwoordelijkheid te nemen door aan te sluiten bij de meest actuele inzichten met betrekking tot de nadelige effecten van omgevingsgeluid op de volksgezondheid. "Zeer teleurstellend. We praten hier over een nieuw te bouwen woonwijk pal naast de snelweg. En de coalitie volgt de wethouder braaf. Ook de oppositie (met uitzondering van de PvdA) gelooft het allemaal wel. Andreas van der Schaaf (Groep A.van der Schaaf-E.Nuij) stelde zelfs de conclusies van het RIVM en WHO ter discussie. Onbegrijpelijk."

Uit de krant