Afbeelding
Foto: Jasmijn Verhulst

(Video) Hollandsche zeilvloot verzamelt voor Pampus: bang te verdwijnen

Cultureel

MUIDEN - Naar schatting 175 historische zeilschepen, waaronder dertien schepen van Zeilvloot Muiden, verzamelen zich dinsdagochtend voor forteiland Pampus om aandacht te vragen voor hun kwetsbare situatie op dit moment. De schippers vrezen dat de Hollandsche zeilvloot zal gaan verdwijnen door het gebrek aan inkomsten, omdat ze door strenge coronaprotocollen niet met grote groepen kunnen varen.

"Het aantal mensen dat mee mag op mijn schip is vanwege de anderhalve meter maatregelen heel beperkt", vertelt Leon Oosterbroek van zeilschip De Lis uit Muiden. Haar aak uit 1902 ligt nu al maanden stil aan de kade van de Herengracht. "Het is onmogelijk om met een grote groep een meerdaagse zeiltocht te maken, vanwege de gedeelde kamers en toiletten. Ik kan nu maximaal zes mensen meenemen, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen. En dat is niet rendabel of de prijs wordt voor gasten twee keer zo duur." 

Ook gaat het praktische zeilen niet zonder genoeg mensen. Oosterbroek: "Mijn gasten moeten meehelpen als ik overstag ga of wanneer het groot zeil omhoog moet. Dan heb ik minimaal zes mensen nodig die meehelpen om aan de lijnen te trekken en dat lukt niet op anderhalve meter."

Geen certificaat, geen zeiltochten

Het grootste probleem van het gebrek aan inkomsten is volgens de schippers dat ze hun certificaten niet meer kunnen behouden. Alle historische schepen worden Europees gekeurd om met passagiers te mogen varen. Oosterbroek: "Daar komen keurmeesters voor aan boord. Als dan je giek wordt afgekeurd, kost dat heel veel geld. En als je dat niet kunt betalen vervalt je keuring definitief. Het schip wordt daarna gezien als nieuwbouwschip en dan lukt het nooit om aan die keuring te voldoen. Het zeilschip kan dan nooit meer met groepen varen."  

Die certificaten zijn slechts een aantal jaren geldig, zoals het Certificaat van Onderzoek (CvO) dat om de vijf jaar opnieuw gekeurd wordt. Oosterbroek: "Ik heb gelukkig vorig jaar mijn CVO verlengd, dus ik kan nog vier jaar voort. Maar voor andere schippers verloopt dat certificaat dit jaar wel. Dat is heel problematisch, want als je het certificaat niet kunt behouden vervalt je keuring definitief.

De branchevereniging heeft een noodfonds aangevraagd bij de regering om in ieder geval de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Daarbij vragen ze om maatwerk zodat er snel weer vaartochten georganiseerd kunnen worden.


Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant