De orginele villa Het Mouwtje wordt monument.
De orginele villa Het Mouwtje wordt monument. (Foto: Heemschut)

Bedreigde houten villa Het Mouwtje gered van sloop

BUSSUM - De met sloop bedreigde houten villa van architect De Bazel aan de Verhulstlaan in Bussum is gered van de sloop. Eigenaar Heemschut en de gemeente Gooise Meren hebben een compromis bereikt. De originele villa wordt beschermd met de gemeentelijke monumentenstatus en blijft dus definitief behouden. Heemschut is erg tevreden met het resultaat.

Samen met het Cuypersgenootschap had Heemschut gevraagd om de monumentenstatus om sloop te voorkomen.

Architect

De architect K.P.C de Bazel (1869- 1923) behoort tot de beroemdste architecten uit zijn tijd. De Bazel woonde vanaf 1902 in Bussum en veel zijn ontwerpen zijn daarom te vinden in Bussum en omgeving, mede omdat hij als gemeentearchitect voor de toenmalige gemeente Bussum heeft gewerkt. Het beroemdste werk van zijn hand is echter het Kantoor Nederlandse Handel Maatschappij aan de Vijzelstraat in Amsterdam, tegenwoordig beter bekend als Gebouw De Bazel. Hij ontwierp ook het, inmiddels rijksbeschermde, Brediuskwartier.

Middenweg

De afgelopen maanden is er overleg geweest met de gemeente Gooise Meren om te kijken of de villa van de sloop te redden viel. Uiteindelijk is gekozen voor een middenweg. Het oudste deel, de orginele villa Het Mouwtje uit 1903 (Amersfoortsestraatweg 31), wordt beschermd met de monumentenstatus. De aanbouw uit 1911 (Verhulstlaan 14) wordt niet beschermd en kan daarmee worden gesloopt. Op het terrein komt verder ruimte voor nieuwbouw.

Proactief

De gemeenteraad gaf deze week het akkoord voor het plan. "We zijn met name blij met het proactieve optreden van wethouder Alexander Luijten in deze kwestie", laat een woordvoerder van Heemschut weten.

Meer berichten