Wendela van Beek is ervan overtuigd dat  deze 'zelfknuffel' de huidhonger vermindert.
Wendela van Beek is ervan overtuigd dat deze 'zelfknuffel' de huidhonger vermindert. (Foto: Mommers fotografie)

Naardense coach heeft tip om 'huidhonger' te verminderen

NAARDEN - Wendela van Beek-Treep uit Naarden heeft een tip om 'huidhonger', waar heel veel mensen in deze onrustige coronatijd naar verlangen, te verminderen. Ze reageert hiermee op een artikel in deze krant over de Bussumse zorgfotografe Astrid Bron die ouderen fotografeerde en hen tevens een paar luchtige vragen stelde. Deze (kwetsbare) ouderen hunkeren naar een arm om zich heen. Van Beek-Treeps 'oplossing' vervangt overigens niet een échte knuffel, maar is wel een goed alternatief. Overigens voor iedereen!

"Het is een effectieve, tijdelijke vervanger in deze tijden van 1,5 meter afstand", zegt de 47-jarige coach Van Beek-Treep, die in haar praktijk Rust in mijn hoofd veel klanten ontvangt met de ervaring van huidhonger, stress en onrust.

Zorgen

"Geen fysiek contact hebben voor zo'n lange tijd doet wat met ons en heeft een veel groter effect dan we ons kunnen voorstellen", gaat de Naardense verder. "Soms zijn mensen twee maanden niet aangeraakt. En is bijvoorbeeld de fysio de eerste die ze weer aanraakt. Dat is niet niks. Ik maak me ook zorgen over de langetermijneffecten."

Ze deelt haar 'middel' tegen huidhonger met zo veel mogelijk mensen. Niet alleen met klanten, maar ook met haar 78-jarige moeder ("ze was er helemaal ontroerd door") en háár netwerk. "Want het is van groot belang dat we goed voor onszelf zorgen. En zo goed mogelijk mentaal en fysiek door deze uitdagende tijd heen komen."
Deze liefkozing is natuurlijk voor iedereen prettig. "Niet alleen voor ouderen, maar ook voor alleenstaanden en anderen die lichamelijk contact misssen. Zelf heb ik een gezin, waar ik echt geen knuffel tekort kom. Deze 'knuffel' is ook prettig om samen te doen met een (dierbare) naaste die je niet mag aanraken dezer dagen. Kijk elkaar daarbij aan!."

Armen gekruist

Dé tip tegen huidhonger is eigenlijk heel simpel: houd je gezicht met je armen gekruist vast. Van Beek-Treep: "Doordat de armen gekruist zijn, herkennen de hersenen ze niet als 'eigen', waardoor het lijkt alsof je met iemand fijn knuffelt. De hersenen maken direct het gelukshormoon endorfine aan en dat geeft een heel prettig gevoel in je hoofd en lijf. Voor wie het verschil wil voelen: leg eerst je handen gewoon op je wangen en daarna gekruist. Het helpt serieus bij het gemis van een knuffel, een arm om je heen en fysiek contact in het algemeen."

Meer berichten