Afbeelding
Foto: PR

Veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland maken minidocumentaire in crisistijd

Algemeen

REGIO - De Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek hebben een minidocumentaire gemaakt over de aanpak van de coronacrisis. De lakmoesproef - hoe het coronavirus twee veiligheidsregio’s samensmeedt laat zien hoe hulpdiensten optrekken in een crisis die in niets is te vergelijken met voorgaande incidenten en crises. Het beeldverslag schetst in ruim twintig minuten hoe de samenwerking vorm kreeg tijdens de plotselinge opkomst van het coronavirus.

De beelden zijn geschoten op uiteenlopende locaties; veiligheidsregiovoorzitters Pieter Broertjes en Franc Weerwind en vertegenwoordigers van onder meer GGD’en, Bevolkingszorg en brandweer lichten toe hoe hun werk ineens een heel ander karakter kreeg. Daarnaast vertellen Politie Midden-Nederland en Koninklijke Landmacht over hun ervaringen tijdens de coronacrisis. Daarmee levert de minidocumentaire een uniek kijkje in de keuken van de crisisorganisatie tijdens een 'warme fase'. Zo komt de inzet van het leger bij een zorginstelling in Dronten ter sprake, net als de enorme druk op de intensivecareafdeling van ziekenhuis Tergooi in Hilversum en op de regionale ambulancevoorziening. De documentaire is te zien via het YouTube-kanaal van de samenwerkende veiligheidsregio’s.


Samenwerkingsovereenkomst Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek hebben in december 2019 hun reeds lopende samenwerking geformaliseerd. Nauwelijks drie maanden later wordt deze samenwerking tijdens de coronacrisis meteen op de proef gesteld. Het beeld dat uit de documentaire oprijst, is er een van snel handelen, aanpassen, veel overleg en leren van elkaar. Meer over de samenwerking tussen de twee veiligheidsregio’s en de daarin samenwerkende kolommen is te vinden op de samenwerkingswebsite.

Uit de krant