Exact op 5.23 uur stond het duo op de top van de Vestingwallen.
Exact op 5.23 uur stond het duo op de top van de Vestingwallen. Foto: PR

Mount Everest-beklimmers proosten op Vestingwallen

Algemeen

NAARDEN/BUSSUM - Een bijzonder moment vanmorgen voor Sander Daems (49) uit Bussum en Wilco Dekker (50) uit Naarden. Precies een jaar na het beklimmen van de Mount Everest 'beklommen' de twee in alle vroegte de Vestingwallen. Om 05.23 uur bereikten zij het hoogste punt en zagen ze de zon door een dun wolkendek boven Naarden opkomen.

Een vroege vogel zou ze hebben kunnen zien lopen. "Het was een geweldig moment en mooie terugblik op onze prestatie van vorig jaar", aldus het bevriende duo.
Precies een jaar geleden stonden de mannen op de top van de wereld, de Mount Everest. Daar gingen zeven weken acclimatiseren op de berg en een jarenlange voorbereiding op vele andere hoge bergen aan vooraf. Na een lange nacht door de zone des doods te hebben geklommen, bereikten zij op donderdag 23 mei 2019 05.23 uur via de noordzijde bij zonsopkomst het hoogste punt op 8.848 meter.

Artikel gaat verder onder de foto.


2019 was het drukste jaar ooit op de Mount Everest en de file op de zuidzijde heeft veel vraagtekens opgeroepen. Wereldwijd. Wet- en regelgeving zijn ondertussen aangepast en niet iedereen kan tegenwoordig meer zo makelijk de Mount Everest beklimmen. Dit jaar is het er overigens muisstil. Door corona is de berg gesloten voor commerciële expedities. De rust is teruggekeerd en de lucht klaart er van op. De berg is nu van 200 km afstand zelfs zichtbaar in Kathmandu, alsof de berg weer in ere is hersteld.

Buitengewoon

Daems en Dekker spreken elkaar nog geregeld om ervaringen en gevoelens te delen. Er zijn maar weinig mensen die zich deze monstertocht, het tekort aan zuurstof, de pijn en het afzien kunnen voorstellen. Zaterdagmorgen was het andere koek; ze stonden in een zuurstofrijke omgeving met uitzicht over grachten. Het speciale moment op de top van de wereld werd zo, een jaar na dato, op een speciale manier gevierd. Met een toost en op gepaste afstand blikten zij terug op hun buitengewone prestatie die door de drukte vorig jaar en de enorme rust dit jaar in ieders geheugen gegrifd zal blijven staan.

Artikel gaat verder onder de foto.


Het hele verhaal over de beklimming lezen? Wilco Dekker schreef er een boek over: Mount Everest, onderweg naar de hemel. Dekker: "Het is een avontuurlijk en inspirerend boek geworden dat een breed spectrum afdekt van klimmen tot mentale kracht en van de toegevoegde waarde van visualiseren tot meer uit jezelf halen. Meer dan jezelf denkt dat mogelijk is." Nu overal te koop bij de (lokale) boekhandel.

Uit de krant