Op de heide van Goois Natuurreservaat.
Op de heide van Goois Natuurreservaat. Foto: Jaap van Hassel

Werkbezoek commissaris van de Koning aan Gooise Meren

Algemeen

GOOISE MEREN - Burgemeester Han Ter Heegde heeft vandaag de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, ontvangen. Van Dijk wilde met ogen zien en oren horen wat de effecten van de coronacrisis op het toerisme en de recreatie in Gooise Meren zijn. Tegelijk wilde hij de mensen die in deze sector werkzaam zijn en nu een moeilijke periode doormaken een hart onder de riem steken.

De commissaris en de burgemeester bezochten het Muiderslot, de Bruine Vloot in de haven van Muiden en een natuurgebied van het Goois Natuurreservaat.

Impact

Arthur van Dijk bezoekt regelmatig gemeenten, bedrijven, organisaties en instellingen die het zwaar hebben tijdens de coronacrisis. Van Dijk: "De impact van deze crisis in ongekend. Ik heb waardering voor de wijze waarop inwoners, organisaties en instellingen zich in deze tijd staande proberen te houden. Met volharding, oog voor elkaar en creativiteit. Organisaties bereiden zich momenteel voor om rekening houdend met de anderhalve meter afstand weer bezoekers te ontvangen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ik heb er begrip voor dat mensen weer naar buiten willen, zeker als het mooi weer is. Dat is alleen mogelijk als iedereen afstand blijft houden en drukte mijdt. Iedereen heeft hierin aan eigen verantwoordelijkheid. Respecteer de ruimte van de ander.’"

Muiderslot

In het Muiderslot gaf directeur Annemarie den Dekker een rondleiding. Den Dekker: "Het blijft gek dat hier nu niemand is, zeker met dit prachtige weer. Financieel is het desastreus als je in de drukste maanden dicht bent. Aan de andere kant hebben we het geluk dat we een rijksmonument zijn. En dat grote binnengehaalde projecten kunnen doorgaan. We zullen niet morgen omvallen. Maar we moeten hier, net als iedereen in onze sector, wel doorheen."
Het museum heeft de afgelopen weken zeker niet stilgezeten, aldus Den Dekker. "We kijken vooral naar wat wél kan. Toen we wisten dat we dicht moesten, zijn we online meteen opengegaan. Onder het mom 'Slot op Slot' zijn we met vlogs en filmpjes heel zichtbaar op sociale media. Die aanpak zorgde voor meer interactie met ons publiek én meer volgers."
Den Dekker stelt de steun en aandacht van de commissaris zeer op prijs. "De provincie is ook gebaat bij een gezond cultureel leven. Daarom is er nu een Deltaplan nodig waarbij alle overheden moeten samenwerken om culturele instellingen te redden.’"

Bruine Vloot

De pijn van de culturele sector is ook voelbaar bij de Bruine Vloot, waarvan een aantal schepen werkloos ligt aangemeerd in de haven van Muiden. Paul van Ommen, directeur van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ): "De commissaris wilde met eigen ogen zien wat deze crisis aanricht. Dat is een erkenning van de zorg van de ondernemers en schippers. De chartervaart is in één klap stil komen te liggen."

Noodfonds

Van Ommen verwacht dat de schade voor de branche oploopt tot 55 à 60 miljoen euro. "Tegelijkertijd dreigt een stuk geschiedenis te verdwijnen. Het bekendste deel van de chartervaart is de Bruine Vloot. Dit zijn zo’n driehonderd historische tjalken, klippers en aken die met betalende passagiers op de binnenwateren en het Wad varen." Veel schepen verkeren in acute problemen sinds de coronamaatregelen. "Dit is varend cultureel historisch erfgoed", aldus Van Ommen. "We hebben dringend een noodfonds nodig om dit te behouden. Daarom hebben we per brief steun gevraagd aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat."

Goois Natuurreservaat

In het natuurgebied van het Goois Natuurreservaat (GNR) hebben directeur-rentmeester Karin Kos, en boswachter Daan Eijben onder het genot van een wandeling verteld over de drukte in de natuur in coronatijd. Er zijn veel nieuwe mensen die genieten van de natuur, maar zich niet altijd aan de regels van het GNR houden. Eijben: "Het is de kunst om mensen aan te spreken als ze bijvoorbeeld picknicken, rommel achterlaten of een kampvuurtje maken, en tegelijkertijd hen te interesseren in de natuur."

Kos sprak over de bijzondere waarden van het GNR op gebied van landschap, erfgoed en natuur. Een toevallige ontmoeting met een groepje Schotse Hooglander koeien bood de gelegenheid om ook iets te vertellen over de begrazing die het GNR toepast om de heide open te houden. Kos stelt het bezoek van de commissaris aan het GNR zeer op prijs. Een bijzonder gebied waar iedere inwoner van 't Gooi binnen tien minuten in de natuur kan zijn. Dat maakt van 't Gooi een fijne plek om te wonen en te werken. "Zeker in deze moeilijke tijd merken we dat nóg meer inwoners van de Gooise gemeenten het Goois Natuurreservaat weten te vinden om even een gezond ommetje te maken in de natuur. En iedereen is welkom, mits ze zich aan de regels houden om de kwetsbare natuur te beschermen", aldus Kos. De commissaris gaf na het bezoek aan de heide aan dat dit gebied het waard is om beschermd te worden.

Noodkreet

Gooise Meren heeft op het gebied van cultuur, natuur en recreatie veel in huis. Dat zijn sectoren, die het nu zwaar te verduren hebben, aldus burgemeester Han ter Heegde. "Denk aan Naarden-Vesting, theater- en congrescentrum Spant!, het Muiderslot en zoveel meer. We zijn we bij de start van de crisis meteen in actie gekomen met een regioloket voor ondernemers en zzp-ers. Mensen ontvangen inmiddels financiële steun. Het uitvoering geven aan coronamaatregen is een continuproces geworden. Momenteel denken we mee over de mogelijkheid om de horeca meer terrasruimte te bieden. Wat betreft kunst en cultuur hebben we mede met 46 andere Noord-Hollandse gemeenten en de gedeputeerde cultuur van Noord-Holland onlangs een noodkreet naar de minister gestuurd om de lokale cultuursector te helpen overleven." Ter Heegde kijkt met tevredenheid terug op het werkbezoek. Hij bedankte de commissaris enorm voor zijn komst. "Mooi dat we er als gemeente niet alleen voor staan."

Bij het Muiderslot.
Bruine Vloot in Muiden.

Uit de krant