Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV.
Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV. Foto: Hans Peijs

Meer WW-uitkeringen vanuit horeca en uitzendbureaus in regio 't Gooi en de Vechtstreek

Algemeen

BUSSUM - De coronacrisis heeft in april duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt gehad. UWV kende in deze maand 292.065 WW-uitkeringen toe, een stijging van 14,1 procent ten opzichte van maart. In de arbeidsmarktregio 't Gooi en de Vechtstreek waren het vooral werknemers uit de uitzendsector die zich meldden voor een WW-uitkering.

UWV verstrekte 351 uitkeringen aan werknemers uit deze branche. Maar ook veel werknemers in de horeca verloren hun baan, net zoals winkelpersoneel en chauffeurs. Door de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus verviel een groot deel van het werk in sectoren zoals horeca, cultuur, detailhandel, non-food en transport.

Meer WW-uitkeringen

Eind maart telde de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek 4.256 WW-uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen in 't Gooi en de Vechtstreek nam in april toe met 492 uitkeringen, een stijging ten opzichte van vorige maand van 13,1 procent. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek nu 213 uitkeringen hoger (+5 procent).

Forse groei

Vooral werknemers in de uitzendsector, horeca en cultuur, sport & recreatie zijn in eerste instantie getroffen door de crisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Maar ook in de detailhandel, non-food en vervoersector hebben bedrijven het, zoals verwacht, zwaar te verduren. Door de gevolgen van coronamaatregelen nam de WW in deze branches het sterkst toe. Beroepen die sterk werden geraakt zijn onder andere kelners en barpersoneel, verkoopmedewerkers detailhandel alsmede receptionisten, telefonisten en administratief medewerkers. Andere sectoren merken op een andere manier de gevolgen van de coronacrisis. Zo nam in 't Gooi en de Vechtstreek in de sectoren overheid en onderwijs het aantal WW-uitkeringen nauwelijks toe.

Daling vacatures

In 't Gooi en de Vechtstreek was de daling van het aantal online vacatures van januari tot en met april 2020 met 42 procent fors hoger dan gemiddeld in Nederland. Online vacatures voor administratief personeel (administratief medewerkers, boekhoudkundig medewerkers, receptionisten/telefonisten en secretaresses) zijn nagenoeg verdwenen; een daling met 98 procent. Voor dienstverlenende beroepen als obers en barpersoneel was de daling 85 procent uitkwam. Tot slot valt nog de forse daling van het aantal online vacatures in het personenvervoer op. In de maanden januari tot en met april daalde het aantal vacatures voor bus-, taxi- en tramchauffeurs met ruim 58 procent.

Het aantal openstaande vacatures op werk.nl van UWV is met 26 procent afgenomen sinds het begin van de coronacrisis. In absolute aantallen is de afname van het aantal online vacatures in de economisch-administratieve beroepen het grootst. Ook in de commerciële, transport & logistieke en technische beroepen is de afname van vacatures in absolute zin fors. Procentueel gezien is het aantal openstaande online vacatures voor dienstverlenende beroepen het sterkst afgenomen.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Frank Mooijman: 'Met geld kun je geen kampioensteam kopen' Familieclub. Vriendengroep. Coach Rombley. Landstitel voor HCAW is kampioenschap van het collectief Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
Musicalcomedy ‘Blind Date’ in Spant; over de wondere wereld van daten Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
'Gemeenteraadsleden moeten onderbouwing eisen' Verontwaardiging bij omwonenden over nieuwbouwplannen voor De Gooise Warande Buurt & wijk 30 sep, 08:00
Logo
Afbeelding
'In het begin het heel moeilijk' Van vluchteling tot ondernemer. Een KvK-nummer, een naaimachine en een auto. Meer had Ziba Khani niet nodig regio 29 sep, 18:05
Afbeelding
Seniorenmarkt in gemeentehuis Zorg 29 sep, 16:21
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van mishandeling Politie 29 sep, 14:45
Afbeelding
40 miljoen euro extra voor onder andere gemeenten en lokale initiatieven Ministerie van VWS met ‘Beppie on Tour’ langs lokale initiatieven tijdens Week tegen Eenzaamheid Zorg 29 sep, 14:00
Afbeelding
Ook voor vragen tussendoor is Jeugd en Gezin voor iedereen bereikbaar Zorg 29 sep, 13:03
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief