Angela Romijn-Penney kan - ondanks het mondkapje - tijdens de behandeling heerlijk met haar klanten kletsen.
Angela Romijn-Penney kan - ondanks het mondkapje - tijdens de behandeling heerlijk met haar klanten kletsen. Foto: © Bob Awick

Ondernemers willen dolgraag door, maar moeten alle zeilen bijzetten

Bedrijven

GOOISE MEREN Ondernemers hebben het in deze coronacrisis helemaal niet makkelijk. Sommige zijn dolgelukkig dat ze weer mogen werken, andere zitten nog altijd in de wacht. De pilatesstudio van Patricia van Romondt, die vanuit de Comeniuslaan 8 in Naarden opereert, mag nog altijd niet open. Haar branche valt onder die van de sportscholen, en die mogen mogelijk pas weer 1 september van start. Dat duurt veel te lang. Daarom lopen er vanuit de verschillende sportbranches meerdere petities om ook deze sector weer letterlijk in beweging te krijgen. "We hopen dat er bij de volgende persconferentie ook voor ons goed nieuws komt", zei Patricia van Romondt eind vorige week.

Hoewel lesgeven er de afgelopen tijd niet in zat, heeft de pilatesdocent niet met de armen over elkaar gezeten. "Ik ben behoorlijk van het ondernemen en heb een videoportaal (pilatescare.nl) met lessen opgezet", vertelt ze. "Die waren aanvankelijk gratis en sinds een week zijn ze beschikbaar middels een abonnement." Naast het aanbod van lessen voor prenataal, rugklachten en borstkankerherstel zijn er ook lessen voor fitte mensen: pilates op twee niveaus met een korte ochtend- en avondmeditatie tegen stress. De videoles voor borstkankerherstel heeft ze cadeau gedaan aan het Cancer Care Center in Amsterdam. "Dat is mijn manier om iets terug te kunnen geven aan de maatschappij."

Toestemming

De onderneemster uit Naarden is wel bang - nu de coronacrisis aanhoudt - om klanten te verliezen. Om tóch inkomen te genereren hoopt Van Romondt dat haar trouwe klantenkring loyaal is om haar online-abonnementen aanschaffen. Daarnaast geeft ze nog les via Facetime en Zoom. Ook heeft ze de gemeente Gooise Meren een brief gestuurd met de vraag of zij in klein gezelschap (maximaal vier personen) haar lessen in de buitenlucht mag hervatten. Van Romondt: "Op de praktijk hebben we een gesloten tuin. Daarnaast zijn yoga en pilates een rustige manier van bewegen, waarbij niet gezweet wordt. Hierdoor is de kans op besmetting ook een stuk kleiner. Natuurlijk houden we gepaste afstand, nemen we de RIVM-maatregelen serieus en zorgen we ervoor dat de mensen hun eigen handdoek meenemen." Ze hoopt op toestemming van de gemeente. Helaas heeft ze die niet gekregen.

'Rescuekits'

Angela Romijn-Penney is al 25 jaar nagelstyliste; ze heeft een eigen studio BeYoutiful in de Poststraat 13 in Bussum. Een week voor de 'intelligente lockdown' deed ze uit eigen beweging de deur op slot. "In het belang van mijn klanten, mijn drie kinderen en mezelf", zegt ze hierover. Voor haar klanten maakte ze 'rescuekits' met daarin aluminiumfolies, aceton en nagelverzorging. Hiermee konden de klanten hun gel polish er op een niet-schadelijke manier afhalen. De pakketjes konden worden afgehaald of Romijn-Penney bracht ze op gepaste afstand bij de mensen thuis. Ook gingen ze op de post.

Gekkenhuis

Nu, weken later, is ze dolblij dat ze weer mag werken. "Het is een gekkenhuis, heel druk. Vanaf het moment dat de kabinetsmaatregelen voor ons versoepeld werden, stond de telefoon roodgloeiend." Om iedereen te helpen, werkt ze langer door. Vanwege de hygiëne ontvangt ze niet meer dan één klant tegelijk en werkt ze met een strikte tijdslimiet. Ze droeg altijd al handschoenen en een mondkapje, maar nu heeft ze ook een plexiglas scherm geplaatst en gebruikt ze voor elke klant nieuwe materialen. Ze vraagt haar bezoekers ook om alleen naar de afspraak te komen. "Ik kan me geen uitloop permitteren, omdat ik na elke behandeling de werkomgeving moet desinfecteren. Hoewel er uiteraard tijd is voor een gezellig praatje is er gedurende deze coronacrisis geen tijd voor extra gezelligheid, zoals het schenken van thee of een cappuccino met koekje. Maar ik vind het zó fijn om mijn klanten weer te zien en te helpen. Dat maakt mij blij, want in deze tijden gaat het vooral om elkaar veilig te houden en voor elkaar te zorgen."

Uit de krant