Afbeelding
Foto: PR

Dierenarts slaat alarm: 'Huisdiereigenaren stellen zorg voor huisdier door corona nog even uit'

Algemeen

GOOISE MEREN - Door de coronamaatregelen stelt 33 procent van de huisdiereigenaren een bezoek aan de dierenarts uit. De huisdierbezitter gaat nog wel met zijn gewonde hond of kat naar de dierenarts, maar stelt de periodieke gezondheidscontrole en de vaccinaties uit of overweegt dit te doen. Zo blijkt uit onderzoek onder het Nationaal Huisdierpanel. Omdat in het uitstellen van vaccinaties een gevaar schuilt voor de gezondheid van dier én mens roept Frank Kahlman, dierenarts en praktijkmanager bij Sterkliniek Dierenartsen Naarden-Bussum, de mensen op om vaccinaties en dierzorg niet langer uit te stellen.

Hondenhoest

"Vaccinaties beschermen huisdieren tegen ernstige ziektes, zoals de besmettelijke hondenhoest, en gaan verdere verspreiding tegen. Maar ook tegen overdraagbare ziektes van dieren op mensen, zoals de ziekte van Weil (leptospirose) bieden vaccinaties bescherming. Voor jonge dieren is het risico helemaal groot. Deze moeten hun afweerstoffen nog opbouwen en hebben hiervoor de basisvaccinatie nodig”, aldus Kahlman.

Niet alleen vaccinaties zijn gevaarlijk om uit te stellen, ook andere zorg moet onder de aandacht blijven van huisdiereigenaren. "Een dier geeft meestal pas laat aan dat hij ergens last van heeft. Als het dier pijn laat zien dan is het probleem vaak al groter en kan uitstellen fataal zijn. Wacht dus niet te lang met een bezoek aan de dierenarts, zeker niet als het dier koorts heeft of niet meer eet."

Coronamaatregelen

Sterkliniek Dierenartsen Naarden-Bussum heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dierenarts Kahlman: "Er mag maar een maximum aantal personen in de wachtruimte. Omdat er op afspraak wordt gewerkt, kunnen we het aantal mensen dat in de kliniek is goed in de gaten houden. De hygiëneregels waren natuurlijk al goed in de klinieken. Maar deze zijn nog verder aangescherpt, zodat mensen veilig met hun dier naar de dierenarts kunnen."

Uit de krant