Afbeelding
Foto: PR

Het Nederlands Vestingmuseum gaat 1 juni weer open; wel reserveren!

Algemeen

NAARDEN - Na een noodgedwongen sluiting van tweeënhalve maand vanwege het coronavirus gaat Het Nederlands Vestingmuseum op 1 juni aanstaande weer open. Het museum in Naarden-Vesting is enorm blij dat het haar fraaie erfgoedlocatie en collectie weer kan tonen.

Op donderdag 12 maart 2020 kondigde premier Mark Rutte in een persconferentie aan dat culturele instellingen zoals musea en theaters als één van de eerste sectoren per direct de deuren moesten sluiten. In de daaropvolgende dagen moesten ook andere branches op last van de overheid dicht en kreeg heel Nederland maatregelen opgelegd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Protocol

In Naarden-Vesting was de sluiting van de culturele instellingen, musea en horeca, die van groot belang zijn voor de vitaliteit van de vestingstad, goed te merken; vooral de eerste weken was het onwezenlijk stil op straat, meldt een woordvoerder van het museum. Nu de verspreiding van het coronavirus gelukkig meer onder controle is, worden beperkingen geleidelijk weer versoepeld. Per 1 juni 2020 mogen de musea onder strikte voorwaarden weer open. De Museumvereniging heeft samen met het RIVM een protocol opgesteld waaraan musea moeten voldoen. De medewerkers van Het Nederlands Vestingmuseum zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om de vereiste maatregelen te nemen, zodat ze bezoekers straks weer op een veilige en prettige manier kunnen ontvangen.

Tijdsloten

Voorlopig zijn musea alleen te bezoeken als je vooraf hebt gereserveerd. Er wordt gewerkt met tijdsloten waarin een beperkt aantal bezoekers naar binnen mag om drukte te voorkomen. Musea wordt afgeraden een beroep te doen op de inzet van vrijwilligers die behoren tot een risicogroep, zoals 70-plussers en mensen met onderliggende gezondheidsklachten. "Dit is een hard gelag, zowel voor het museum als voor deze zeer betrokken vrijwilligers. Met de gezondheid van mensen nemen we echter geen enkel risico, hierin volgen we strikt de adviezen van de Museumvereniging en het RIVM. Gevolg hiervan is dat het museum vooralsnog vier dagen per week geopend zal zijn. We zijn daarom hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich belangeloos voor het museum willen inzetten. Hopelijk kunnen we het aantal openingsdagen dan uitbreiden", aldus Pieter Koudijs van Het Nederlands Vestingmuseum.

Gouden Eeuw

Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op Bastion Turfpoort, één van de zes bastions waar Naarden-Vesting haar typerende stervorm aan ontleend. Deze erfgoedlocatie bevindt zich nog grotendeels in de originele staat uit de Gouden Eeuw. Op het buitenterrein van twee hectare (20.000 m²) en in de vier ondergrondse kazematten krijgen bezoekers een goed inzicht hoe de vesting vroeger als verdedigingswerk functioneerde. Online reserveren kan via www.vestingmuseum.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Tuinconcert G.A. Heinze aan Googweg 8 Cultureel 1 jul, 14:12
Logo
Afbeelding
Na zomer verder met De Vinkenbaan als De Meerstroom Oranje Nassauschool sluit de komende weken goed af Algemeen 1 jul, 14:05
Afbeelding
‘De schilders van de Vechtstreek’, uitgebreid overzicht van kunstwerken Algemeen 1 jul, 09:52
Logo
Afbeelding
D66 Gooise Meren is laaiend enthousiast over het plan Jongeren willen graag hangplek op skateveldje naast sportvelden Algemeen 1 jul, 09:00
Afbeelding
Lees gratis BussumsNieuws Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Belevenissendag voor scholieren Vitusmavo foto’s 30 jun, 16:19
Afbeelding
336 scholieren op eerste school hockeytoernooi ‘Hockey voor India’ Sport 30 jun, 15:41
Logo
Afbeelding
Drie minderjarige verdachten zitten vast voor verder onderzoek Nettorama na overval gewoon open; ‘geschrokken, maar geen gewonden’ Politie 30 jun, 12:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief