Gert en Gerda op hun trouwdag.
Gert en Gerda op hun trouwdag.

Rasechte Bussumers 60 jaar getrouwd

BUSSUM - Gert Blaas en Gerda Hagen stapten op 18 mei 1960 - na vijf jaar verkering - in het huwelijksbootje. Ze vormen nu een diamanten paar. Het was Gert Blaas die de toen 16-jarige Gerda Hagen versierde. Dat gebeurde op de Huizerweg, waar hij regelmatig met haar 'op fietste' en al snel een praatje met haar maakte. "We kenden elkaar al langer", vertelt Blaas. "Ik speelde altijd met een vriendje dat bij haar in de straat woonde." Oud-brandweerman Blaas (nu 81) moest echter wel even geduld hebben, want Gerda had al verkering. Maar hij had geluk: 'zijn' meisje koos voor hem.

Vijf jaar lang hadden ze verkering. Ze volgden dansles ("bij verschillende scholen"), maar uitgaan deden ze niet veel. "Bussum had wel drie bioscopen, maar verder was het uitgaansleven niet denderend. Bovendien waren wij geen kroeglopers. Soms ging ik met mijn broers een potje biljarten", vertelt de voormalige linksback van SDO.

Goed feest

Van de trouwdag herinnert Gerda (82) zich weinig. "We zijn rooms-katholiek opgevoed en getrouwd in de Vituskerk. Daarna gaven we een etentje ('piepers, snijbonen en een balletje'), waarvoor we de dag ervoor alles al naar de feestlocatie moesten brengen. Aansluitend was er een goed feest." De trouwjurk had Gerda overgenomen van haar zus, die een jaar eerder het ja-woord had gegeven. "Daar heb ik van alles aan veranderd, zodat het weer een nieuwe trouwjurk leek. Alhoewel er wel wat vlekjes op zaten, want we hadden geen geld voor de stomerij." Gert droeg een gehuurd jacquet met hoge hoed, en het bruidsmeisje was een nichtje.

Huwelijksgeheim?

Beide echtelieden zijn 'hartstikke gezond' en hebben het samen 'heel gezellig'. Samen kregen ze drie kinderen: een dochter en twee zoons. Ze zijn dol op hun drie kleinkinderen. "Hoe goed kun je het hebben", zegt Gerda, die jarenlang een schoonheidssalon aan huis runde. Tijdens hun huwelijk heeft het gezin de gemeente Bussum twee decennia verruild voor Baarn, waar Blaas bij de lokale brandweer promotie kon maken. Een mooie tijd, maar ze waren dolblij dat ze 24 jaar terug weer 'thuis' in Bussum kwamen. "Ons huwelijksgeheim? Leven en laten leven. En achter elke gedreven man staat een vrouw die dat mogelijk maakt", lacht Gerda tot slot.

Meer berichten