Jelmer Kruyt, fractievoorzitter Goois Democratisch Platform.
Jelmer Kruyt, fractievoorzitter Goois Democratisch Platform. Foto: PR
update

GDP hoogst verbaasd over achterhouden informatie

Algemeen

GOOISE MEREN - Oppositiepartij Goois Democratisch Platform (GDP) is verbaasd en zet grote vraagtekens bij de communicatie over de brief waarin minister Cora van Nieuwenhuizen laat weten dat Rijkswaterstaat met de gemeente Gooise Meren en de initiatiefnemers Zonnegeluidswal Naarderwoonbos in gesprek gaat om te bekijken of het mogelijk is een geluidswal in combinatie met het opwekken van zonne-energie te realiseren om de geluidsoverlast terug te dringen. "Waarom heeft het college ons hierover niet rechtstreeks geïnformeerd", vraagt GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruyt zich af.

"Wat mij zéér verbaast, is dat wij dit bericht uit het NaarderNieuws moeten vernemen, terwijl D66 en VVD vrijwel tegelijk met het uitgaan van een gemeentelijk persbericht over dit onderwerp wél op de hoogte blijken te zijn; zij hebben ongeveer gelijktijdig met het persbericht van de gemeente hierover zelf gecommuniceerd met het NaarderNieuws." Verder staat de ministersbrief, zo meldt Kruyt, niet onder de ingekomen stukken van de raad. Ook een raadsmededeling van het college ontbreekt. "Hoe kan dat? Beschikken deze coalitiepartijen over meer informatie dan de oppositie? Ik stoor me hier aan, omdat wij vanuit GDP ook meermaals nadrukkelijk aandacht hebben gevraagd voor dit heikele dossier. Datzelfde geldt voor de PvdA", aldus de GDP-fractievoorzitter.
Hij vermoedt dat de oppositie opzettelijk op een informatie-achterstand is gezet. "Dat zou een politieke doodzonde zijn en wij zullen daar dan ook niet lichtzinnig mee omgaan", aldus Kruyt die net als in november vorig jaar het gevoel heeft dat de oppositie minder actief geïnformeerd wordt dan de coalitie. Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond zal Kruyt namens de gehele oppositie de wethouder hierover aan de tand voelen. Vragen over deze kwestie zijn inmiddels ingediend.

Reactie wethouder

Wethouder Geert-Jan Hendriks laat in een reactie weten dat van achterhouden van informatie geen sprake is. "Fascinerend dat de heer Kruyt goed nieuws zo weet te draaien dat het slecht nieuws wordt. Nadat ik de brief van de minister onder ogen heb gekregen heb ik als eerste de bewoners van het Naarderwoonbos geïnformeerd, omdat die over dit onderwerp een overleg gepland hadden. Toen is het nieuws gaan rondzingen en bij sommige fracties beland. Wij houden niets achter en informeren formeel de raad via raadsmededelingen. Die staat vandaag (dinsdag) op de agenda van het college. Eerder kan niet. In de loop van zondag is, vooruitlopend op die mededeling, de brief en het persbericht naar de fracties gestuurd."

VVD: wel gewend

De VVD-fractie laat weten wel gewend te zijn aan de reflex van fractievoorzitter Kruyt als zijn partij minder goed op de hoogte is. "De VVD-fractie heeft behalve goed contact met de bewoners van het Naarderwoonbos ook intensief contact met de politiek adviseur van de VVD-minister om beweging te krijgen in dit dossier. Het is dus niet zo gek dat de VVD eerder op de hoogte was dan de heer Kruijt van GDP", aldus woordvoerder Mark Marshall. "Het is jammer dat wij in coronatijd nu tijd moeten besteden aan dit soort vragen van de GDP."

Uit de krant